Реклама / Ads
21| 5227 |23.04.2009 НОВИНИ

И. Костов:България блокира членството на балканските страни в ЕС

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
България трябва да подкрепи силно своите съседи по пътя им към Европа. Няма преуспели страни с нестабилни съседи.
 
Това заяви на среща със студенти от СУ”Климент Охридски” бившият премиер Иван Костов. Ледерът на ДСБ се обърна към младите хора с думите: „Вие трябва да отидете да гласувате. Кажете на всеки, който не отиде да гласува, че гласува за Доган”.

Приоритет номер едно пред страната е възстановяване на авторитета и възстановяване на европейските плащания по фондовете, според Костов. Той е убеден, че следващото управление трябва да създаде национален консенсус за постигане на този приоритет. „Това не търпи отлагане, не търпи алтернатива. Това трябва да прави следващото правителство”,  категоричен бе Иван Костов.

Той изтъкна и приноса на България в стабилизирането на района в периода на неговото управление. След това обаче подкрепата на страната ни към западните граници рязко е намаляла, което е заличило българската външна политика от картата на Европа, смята Костов.

„България трябва да изиграе важна роля за обединението на Балканите, а не да чака какво ще реши ЕС по конкретен въпрос. Трябва ни собствена позиция.”, коментира Иван Костов. Той припомни, че именно лошият пример на българското еврочленство сега е основна пречка на балканските ни съседи при приемането им в съюза.

„Европа се уплаши от Балканите именно заради нашите грешки в ЕС.” Лидерът на ДСБ заяви своята категорична позиция относно членството на Турция в ЕС – само ако е изпълнила Копенхагенските критерии. Ако обаче България не е убедена в това, не би трябвало да застава зад южната ни съседка. Спирането на изборните екскурзии би бил един сигнал и заявка на турската страна, че е готова да седна на масата за преговори.

В речта си Иван Костов не пропусна да отбележи вредите от българо-руското сътрудничество, в което преобладавал финансовият дисбаланс в ущърб на България. Последният пример, който той даде е започващият утре у нас енергиен форум. На него няма да присъства Русия, тъй като се е подготвяло поредното договаряне в полза на руската федерация, което обаче получило твърде голяма гласност в Европа.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4954 |22.04.2009 Хотелиери блокираха главния път Бургас- Варна . 6| 4861 |18.03.2009 Деблокират средствата по САПАРД . 1| 4869 |04.03.2009 Зелени блокираха Министерски съвет, бранят шефове на природни паркове . 23| 6064 |01.10.2008 Атака и Партията на свободата против членството на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads