Реклама / Ads
28| 5340 |21.06.2010 НОВИНИ

Костов: Без реформи, няма да подкрепя "актуалния" бюджет

.
След като подкрепиха на първо четене актуализацията на бюджета, предложена от Министерски съвет, днес ДСБ промениха решението си и заплашиха ГЕРБ, че без гаранции за реформи, няма да гласуват "за" проектозакона им. Костов предупреди: "Най-сериозните промени трябва да се направят в администрацията."
 

След редовно заседание на "Демократи за силна България" днес, "тъмносините" настояха в новия бюджет да се разпише подробно за какво ще се изхарчат 1,140 млрд. лева от резерва. „Така ще се внесе сигурност и ще се знае кои сектори ще получат средства и ще има ли структурни реформи”, каза Димитър Бъчваров. Другото условие на ДСБ е да се извърши сериозна административна реформа. Тъмносините вече са подготвили списък с държавни структури за закриване, който утре ще обсъдят с партньорите си от СДС.

След това те ще го внесат във финансовата комисия в парламента, във Финансовото министерство и в Министерски съвет. "Целта ни е българинът да плаща по-малко за услугите, които му предоставя Министерски съвет", каза депутатът от ДСБ Асен Агов. Той не каза колко точно структури искат да бъдат закрити и колко средства ще се спестят от това, защото точните данни можело да даде само правителството.

Тъмносините поставят като условие за подкрепата си на актуализирания бюджет на второ четене и отпускането на още 54 млн. лв. за здравеопазване и извършване на пенсионната реформа. Прозрачното харчене на резерва, структурната реформа и повечето пари за здравеопазване вече бяха договорени на среща между сините и премиера Бойко Борисов преди първото четене на бюджета миналия понеделник. От ДСБ обаче неофициално обявиха, че имали сигнали, че обещаното няма да бъде записано в окончателния вариант на бюджета, затова предупреждават, че ако това стане, управляващите да не разчитат на подкрепа.

Frognews.bg припомня, че вчера лидерът на СДС Мартин Димитров изтъкна, че ще подкрепи бюджета, само ако в него има съкращение на разходи. Актуализацията мина на първо четене с гласовете на 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака". Против бяха 51 от ДПС, БСП и независими. Ако сините не подкрепят бюджета на второ четене, той отново ще бъде приет. Гласуването по бюджета обаче обикновено се възприема като вот на доверие към кабинета и отказът на сините да го приемат може да се счита като сериозен завой в поведението им спрямо мнозинството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4649 |09.06.2010 Ив. Костов: Ако НСИ лъже, шефовете да си ходят . 2| 4563 |08.06.2010 САЩ подкрепя специалните съдилища у нас . 1| 4579 |02.06.2010 Бързи реформи, равни по ефект на борбата с мафията . 15| 5117 |19.05.2010 И. Костов: Цветанов да разбива контрабандата на цигари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads