Реклама / Ads
10| 4857 |19.04.2010 НОВИНИ

Костов: ГЕРБ бори кризата с мерките на Виденов

.
Иван Костов
Истина е, че Бойко Борисов е най-големият реформатор що се отнася до борбата с организираната престъпност и защитата на сигурността. Има блестящ екип, чудесен водач в лицето на Цветанов.
 
Но това не е реформата в администрацията, нито в здравеопазването, нито в енергетиката. Това казва за „24 часа” лидерът на ДСБ Иван Костов. Според бившия премиер не може един и единствен успех да се сложи отпред, за да не се види целият фронт на пасивни министри и хора, нежелаещи да поемат отговорност.

Иван Костов пита управляващите защо не е направен анализ на приетата на 1 октомври програма на правителството, която не даде резултат. Отговорът е светкавичен – защото не са направени реформите. Програмата е много добра, но не е приведена в действие. Трябва да направят следното: Разписват реформите като план за действие – първо, второ, трето, четвърто, цел. И министърът е задължен да го следва. Ако не, да бъде сменен, описва работещия модел лидерът на ДСБ. Той е скептичен и по отношение на предстоящите 60 антикризисни мерки обявени от правитеилството. Според него те са безлични и неефикасни. Това се вижда от самолет. Те ще бъдат заместени от една силна мярка, която ние не можем да приемем. Това е вдигането на ДДС. Очакваме да стане всеки момент. Защото неизпълнението на бюджета вече надвисва като дамоклев меч. Но това е мярката на Жан Виденов от юни 1996 г. Тогава не даде резултат. Кой ще ни убеди, че сега ще даде?, пита Костов. Той е категоричен, че от страна на десните няма никакво извиване на ръце.

Нищо не искаме от правителството. Нищо! Искаме това, което вече сме казали. Не подкрепяме правителството безусловно. А го подкрепяме за конкретни политики. Давам пример. Чухме кандидата за министър на здравеопазването. Водихме, макар и кратък, но много съдържателен диалог. Зададохме й директни, дори безжалостни въпроси. Тя се справи. Даде ни отговорите, които искахме да чуем. Сега ние ще поискаме тези отговори да се разпишат като стъпки за здравната реформа. За да знаем срещу какво даваме подкрепа, обяснява екс премиерът. Той е категоричен, че ако ГЕРБ изоставя собствените си позиции и воля за реформи, няма как сините да твърдят пред избирателите си, че ГЕРБ е на правилния път.

Ние в тази конфигурация – след като не сме в правителството и сме коректив – гарантираме на близо 300 хил. души, че това правителство върши работа. Но ако не я върши, ние какво да гарантираме? Това не е конфликт, казва демократът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5179 |14.04.2010 Кризата руши дружбата между "сините" и ГЕРБ . 39| 5459 |12.04.2010 С кадрите на БСП и ДПС ГЕРБ затъва в кризата . 26| 5373 |12.04.2010 Костов: Без реформи различията между ДСБ и ГЕРБ стават явни . 88| 7446 |11.04.2010 Ив. Костов: Мерките на ГЕРБ са несериозни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads