Реклама / Ads
11| 6793 |24.02.2010 НОВИНИ

Костов: Има нещо прикрито по случая "Ахмед Емин"

.
Доган и Емин гледат в различни посоки
Председателят на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов заговори днес за смъртта на Ахмед Емин. Според него има нещо, което е останало скрито, когато се е изземвал архива от кабинета на простреляния мъж. Може да се провери дали дясната ръка на Доган е бил сътрудник на службите, предложи Костов.
 
"Има нещо, което беше прикрито. Това е очевидно и по него нямаше резултат. Това е иззетият архив от кабинета на Емин, каза Костов по повод информацията, че част от документите по случая са били в ДАНС

„Този архив аз не знам къде е, но съм получил устен сигнал, който съм препратил, както трябва, за да акцентирам вниманието на прокуратурата да разпореди разследване на точно този вид документация", допълни Костов. Той посочи, че щом със случая ще се занимават изпълнителната власт и правоохранителните органи, няма място за комисията.

„Ние отиваме след това, за да проверим дали действията, които са предприети са законни и дали всичко е направено както следва”, увери Костов. „Ако Емин е бил дясната ръка на Доган, в тази документация, а и то излиза по това прословуто дело „Галерия”, му се завъртя името като организатор – нещо, което нито беше потвърдено, нито беше отхвърлено. Така че има сериозно поле в обработката и анализа на тези документи. Две години вече никой всъщност не се занимава с тези неща”, обясни председателят на комисията.

Костов смята, че документите, които сигурно са прибрани някъде изискват специален анализ на хора, които разбират, които могат да проследят картината, да възстановят действията и да се ориентират вътре в тях. „Иначе, ако ги вземе неподготвен човек, той не е в състояние да разбере съдържанието или ще разбере съвсем малко от съдържанието им”, отбеляза той.

Помолен за коментар на информацията, че чрез Ахмед Емин ДАНС е следила Ахмед Доган, Костов каза: „Лесен е отговорът. Просто трябва да се види дали Емин е бил сътрудник на службите. Но тъй като той няма как да излезе от

Комисията по досиетата, защото не е заемал никаква длъжност, ние няма как да знаем какъв е отговорът, но компетентните органи сигурно могат да научат повече, стига да се заинтересуват”. Той приветства възстановения интерес към случая, защото са станали много бели петна и съмнения в обществото и каза, че ще изчака Прокуратурата, ДАНС и МВР да кажат тежката си дума

Вярно ли е, че А. Емин е бил използван от ДАНС за следене на Доган? Защо Станишев е искал да следи своя мандатоносител? - формулирани са въпросите, които Frognews.bg задава повече от половин година.  Разследването е водено безобразно, обяви премиерът Борисов.

Има недоглеждане и умисъл или не, но разследването за смъртта на Ахмед Емин е водено безобразно
, обяви по НТВ министър-председателят Бойко Борисов. Той сподели, че главният прокурор бил на същото мнение, оттук нататък се чакали неговите действия. Според направения анализ, ако се е работило правилно, са могли да излязат мотиви и да се насочи вниманието към много по-широк кръг. Борисов каза, че не оспорва самия акт на самоубийство, или убийство. По начина, по който са взимани доказателствата, е водено към самоубийство, добави той. Сега се издирват документи, които липсват, а справките на ДАНС били при главния прокурор, каза още премиерът.

Тежки процесуални пропуски има в разследването на самоубийството на Ахмед Емин, значи прокурорите не са си свършили работата, обяви по НТВ и Валерия Велева, журналист в Дневен Труд. Това трябва да говори твърде зле за българската прокуратура. Ако има политически натиск, кой го е извършил, попита тя. Велева каза, че не са проверени разговорите в мобилния телефон на Емин, както и намерените в дома му книжа с имена на политици и бизнесмени - всичко това говорело за потулване.

Разпитани били 85 човека, като най-тежки се оказали разговорите с представителите на тайните служби. Защо в ДАНС е било делото за Емин, вярно ли е, че Емин е бил използван от ДАНС за следене на Доган, който е бил мандатоносител, защо Станишев е искал да следи своя мандатоносител? Никой в ДПС нямал отговор на въпросите, добави Велева.

Писмото на Емин е било открито още в 7 часа вечерта, но излиза 3 дни по-късно, напомни тя. Защо е било крито то, попита още журналистката. Тя допусна, че не е изключено на А. Емин да е поставена някаква задача, която той не е бил в състояние да изпълни. Премиерът не бива да се сърди, че отново се отваря тази тема, защото от този момент ДПС не е същото, то е ключ към много от политическите процеси у нас, ключ към поведението на Ахмед Доган днес. Няма обаче отговор на въпроса за мотивите, заключи тя.

Frognews.bg напомня
, че човек от бившото ръководство на ДАНС е спрял преди година допълнителна проверка за самоубилия се шеф на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин. Това разкри източник на Frognews.bg от службите за сигурност. Медийният интерес към името на Емин бе отново възобновен, след като премиерът Борисов разкри, че е поискал главният прокурор Борис Велчев да инспектира разследването. Frognews.bg

още по темата - четете в рубрика ПОЛИТИКА

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4842 |22.02.2010 Костов: Корупцията е в лицето на тройната коалиция . 21| 4888 |21.02.2010 Ив. Костов: Президентът говори дребнаво . 49| 7209 |17.02.2010 Ив. Костов: Ал. Петров и Октоподът са епизоди в една дълга война . 2| 5453 |10.02.2010 Ив. Костов: България стана холивудски филм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads