Реклама / Ads
62| 5045 |21.02.2013 НОВИНИ

Костов иска консенсус, за да започне битка срещу монополите

.
Нужен е консенсус, за да започне битка срещу монополите и злоупотребите, каза Иван Костов, съпредседателят на ПГ на Синята коалиция при дебатите за оставката на правителството.
 

"Каква е гаранцията, че следващото Народно събрание ще започне тази битка, ако предварително не се формира този консенсус? Да се върнем към мерите, което правителството предложи - ключови мерки се оказаха неизпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. ДКЕВР, ясно съзнавайки, че не може да отнеме лиценз току-така, обяви, че започва процедура. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. ДКЕВР трябва да измине дълъг път, за да отнеме този лиценз", коментира съпредседателят на Синята коалиция.

"Борисов обеща сваляне на цените с 8 процента. Настръхнаха банките и кредиторите, те си искат парите. ДКЕВР едва ли ще намалят цените. И за втората мярка премиерът изглежда заблуден. Дали това не е причина за оставката - че не могат да се намерят верни решения за тези проблеми", попита Иван Костов.

"Това може да се окаже подмяна на това, което накара хората да излязат на улицата. Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места? Искам да върна вниманието върху въпросите, които трябва да бъдат решени", коментира Костов.

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията, затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, предложи Костов.

"Огромна е отговорността на президента. Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, трябва да вземе становищата на министрите, да направи консултации с работодателите, профсъюзите и с политическите партии", смята той.

"Необходимо е да има широки консултации, да се чуе гласът на протестиращите, нека чуе и гласът на всички, които изразяват интересите на това общество. Веднъж българите бяха излъгани през 1990 г. - вместо смяна на системата, всички се втурнаха да правят Конституция, която генерира периодично напрежение. Трети път свалят управляващи. Вече се научиха - един път принудиха Петър Младенов, след това Жан Виденов, сега правителство с голямо мнозинство. Затова трябва да се тръгне от национално съгласие.

Всички мерки и най-силните си стъпки Българи е извървявала, когато е имало национално съгласие. Ще дойде Станишев и Орешарски и как ще оправят енергетиката? С големи непогасени задължения, с фалираща НЕК. Трябва предварително тези неща да бъдат изяснени. Призоваваме президентът и всички - дайте своите решения", заяви Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5096 |21.02.2013 В. Шарков: Бяха подменени исканията на протестиращите . 28| 6659 |21.02.2013 Д. Луджев: Костов ликвидира надеждите за успешен преход . 120| 6751 |20.02.2013 В София: Искаме Бойко (ВИДЕО) . 79| 6674 |20.02.2013 Костов бесен: Борисов директно връчи властта на БСП и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads