Реклама / Ads
13| 5119 |05.11.2009 НОВИНИ

Костов: Искаме нова стратегия за сигурност

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Фактът, че се провежда дискусия за концепцията за реформа на ДАНС, означава, че вече не съществува въпросът - дали да съществува ДАНС. Това заяви депутатът от ДСБ Иван Костов и водещ на дискусията на кръглата маса на тема "Концепцията за реформи на ДАНС" в "Преди всички" на БНР.
 

Лидерът на ДСБ подчерта, че ще се търси едно решение, което да реформира дълбоко ДАНС и да го направи ефикасна и ефективна служба за защита на страната.

По думите на Костов по принцип има съгласие и управляващите са приели идеите на Синята коалиция да се направи преглед на състоянието на сигурността на страната, както и да се създаде нова стратегия за националната сигурност.

На базата на тези много важни документи, ще бъде изградена и цялата система от институции, посочи депутатът от ДСБ и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Костов допълни, че ще има закони за всички служби за сигурност. Сините ще настояват да има единоначалие, да има ръководство само от изпълнителната власт. Едновременно с това, да има профилиране на задачите на всяка една от институциите в сектора за сигурност, като, разбира се, основната роля е на МВР, посочи още той.

Иван Костов коментира и факта, че президентът в момента не влияе върху националната сигурност, а просто се превръща във втори център, а това е разсейване на отговорността. Той подчерта, до досега никога не сме имали такава система, която съществува през последните години. По думите му, тя започва да дава дефекти.

По отношение на ДАНС Иван Костов препоръча следното: "Въпросът е не да се обръщаме назад, а да погледнем напред. Ако ще гледаме в огледалото за обратно виждане, ще видим само пътя зад нас и ще се движим назад. Ако погледнем напред, това, което трябва да се направи, е радикална промяна на структурата, организацията, начините на работа вътре в ДАНС, така че агенцията да стане "неизвестна" на всички, които са я напуснали. Да се започне отначало и да се работи наистина далече от медийното внимание. Да се работи само по рисковете за националната сигурност, а не по политически проблеми и партийно строителство".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4908 |02.11.2009 Костов: ГЕРБ заслужи доверието за 100 дни управление . 8| 5740 |30.10.2009 Груевски: Не искаме територии от България . 18| 5900 |30.10.2009 Сините: Искаме си идеите в програмата на ГЕРБ . 10| 5652 |30.10.2009 Маркова проговори от Австралия, нямало теч в сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads