Реклама / Ads
63| 4730 |04.04.2011 НОВИНИ

Костов каза „НЕ” на референдума за АЕЦ „Белене”

.
Иван Костов
Идеята на президента Георги Първанов за провеждане на референдум за строежа на АЕЦ „Белене" по време на общинските и президентските избори бе категорично отхвърлена от ДСБ.
 

Според Иван Костов това ще изкриви резултатите от вота. „Категорично против сме по време на тези сложни избори да се задават въпроси за АЕЦ „Белене". Това ще бъде напълно несъстоятелно", коментира лидерът на демократите по време на пресконференция в централата на партията.

Той заяви, че до тогава няма да са въведени новите изисквания на ЕК и няма да се знаят истинските причини, поради които 3 големи атомни централи са аварирали и излезли от строй - „Чернобил", „Фукушима" и „Три май айлънд". Иван Костов настоя президентът да отговори на въпроса защо бърза с този референдум, преди да е научил причините, поради които почти 1% от атомните централи са аварирали.

"Защо кара хората да се произнесат неинформирани за естеството на риска", попита Костов. Според него, президентът бърза, защото с времето все повече спада подкрепата за АЕЦ "Белене". "С времето хората все повече осъзнават какви са рисковете за ядрената енергетика", посочи Иван Костов.

Според зам. - председателя на партията Иван Иванов няма никакво съмнение, че президентът бърза да се даде ход на АЕЦ "Белене" преди да изтече неговия мандат. „Няма логика в това бързане, защото той поставя на карта здравето и живота на българските граждани, а когато няма нормална логика, очевидно има някаква друга логика", категоричен е той.Тъмносините настояха и за пълна информация от министъра на енергетиката и от премиера Бойко Борисов за преговорите, които се водят за централата. От ДСБ са убедени, че текат тайни преговори между НЕК и „Росатом". Десните са категорични, че тайните преговори винаги се назначават от другата страна и само ако те са явни ще има доказателства за това, че се защитават националните интереси на България.

Лидерът на ДСБ е възмутен от факта, че НЕК води преговори при положение, че отговорността е на министъра на енергетиката и на премиера Бойко Борисов. Демократите настояват за пълна информация по отношение на преговорите и за това какъв е статутът на разговорите при положение, че срокът, поставен от руската страна, вече е изтекъл в края на месец март.„Правителството е длъжно незабавно да информира българското общество", подчерта Иван Костов. Той заяви категорично, че управляващите не може да се крият и да бягат от своята отговорност.

Иван Костов коментира и мораториума за цените на горивата, който бе подписан с "Лукойл". По думите му, този мораториум не може да свърши никаква работа. От ДСБ посочиха, че няма как да го считат за полезна стъпка, тъй като „Лукойл" са признали, че продават горивото, съобразявайки се с вносните цени. „По този начин те признаха, че налагат монополни цени и извличат монополни печалби ", коментира Иван Костов.

Той обясни, че това е така, защото разходите им със сигурност са много по-ниски. „От тази гледна точка ние атакуваме цената, върху която уж имаше намерение да се наложи мораториум и искаме КЗК да реагира срещу тази цена, а не по отношение на мораториума", обясни председателят на партията.Според него на практика признанието вече е ясно - „те не продават и не начисляват цената на горивото, съобразно собствените си производствени разходи и приемлива печалба".

Той поиска да разбере и дали е вярна информацията, че „Лукойл" е глобен от руската Комисия за защита на конкуренцията с 225 млн. долара за това, че е продавал на монополни цени. Ако тази информация е вярна, българската КЗК трябва да приложи същата мярка, категоричен е Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 125| 6904 |23.03.2011 Ив. Костов: Пробутват ни тъпите номера от Тодор Живково време . 95| 6118 |21.03.2011 Костов атакува Борисов за "Белене" . 66| 4934 |25.02.2011 Костов: Цветанов търси в друга посока медиен интерес . 187| 6230 |21.02.2011 Костов: Сертов и Николова са назначения на „Октопода”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads