Реклама / Ads
77| 6258 |19.11.2011 НОВИНИ

Ив. Костов: Не липсват банкрутирали министри, а реформи!

.
Иван Костов
Не става от 1998 година насам да се оправяш с един и същи бюджет; има промяна на възрастовия състав на населението; то намалява и това трябва да се отчита, констатира лидерът на ДСБ.
 

Тежки промени трябва да се направят в няколко сфери, защото трябва да се отрази големият демографският процес на свиване на населението. Не може с един и същи бюджет да се оправяш от 1998 година насам, отсече по Дарик радио лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него има промяна на възрастовия състав на населението, което дава мощни отражения върху публичните сектори като здравеопазване, образование, МВР. Хората стават по-малко и нуждата да бъдат обслужвани намалява.

Публичната сфера съществува заради хората, а не обратното - хората да съществуват заради издържането от бюджета, каза още Костов. В последните 10-12 години този принцип се забравял от правителствата, които правели бюджетите на България.

Добре, ние сме с повишен рейтинг, но къде са чуждестранните инвестиции, къде е куражът на българското правителство да излезе на пазара и да изтегли необходимите му оперативни резерви, защото той трябва да има оперативен фискален резерв в момента не само да погаси евро облигациите в началото на 2013 година, а и ако се сбъдне предупреждението на рейтинговата агенция Фич за финансова паника, да има с какво да отиде срещу паниката, да я блокира бързо, попита той. Много реални буфери трябваше да има в бюджета. Ако ще идват много тежки времена, а те ще бъдат тежки за правителства, за банки, за пенсионни фондове, за застрахователни институции, и ако идват тези тежки времена, значи трябва да имаш финансови възможности да отреагираш. В момента нямаме финансови възможности да отреагираме, имаме правителство, което го е страх да се появи на пазара и да каже, че искат 1 милиард, защото ще чуе сигурно лихви, които в момента искат от Испания и от Италия

Кабинетът не разбира нуждата от реформа, констатира още тъмносиният лидер. Имало обаче банкрутирали министри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5227 |09.11.2011 Ив. Костов: Медийно шоу пълни очите, но не и корема на железничарите . 72| 6101 |18.10.2011 Костов: Р. Христов трябва да събере повече вот от Неделчо Беронов . 62| 5387 |17.10.2011 Ив. Костов: Дебатите за президент са пълен фарс . 82| 5807 |03.10.2011 Ив. Костов: Заиграването с ромския вот е в интерес на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads