Реклама / Ads
21| 5208 |16.07.2010 НОВИНИ

Костов: Лобисти губят времето на премиера

.
Иван Костов
До кога, вместо да се занимава със сериозните проблеми в държавата, премиерът Борисов ще следи и контролира лобистите от ГЕРБ – попита в студиото на bТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. Той потвърди отново, че сините искат оставката на Десислава Танева за открито лобиране в полза на едри арендатори.
 

Костов предупреди, че преди няколко месеца са опитали да спрат отново подобни амбици на герберката, но тя продължила да работи против обествения интерес и в полза на едрите земевладелци. Костов припомни, че Танева идва от тези среди, работила е в “Мелинвест”. Такъв според него бил и случаят с друг депутат на ГЕРБ – Емил Димитров, който предложил вдигането на акциза на родните папироси, а всъщност е един от голеите дистрибутори на вносни цигари у нас. Парадоксална била и лобисткатка поправка областните управители да могат да продават имоти до 500 хил. лв., но Борисов се намесил и променил намеренията на депутатите си.
В това отношение премиер показва добра реакция, има бърз рефлекс, но до кога трябва да се занимава с издънките на своите, коментира Костов.

Бившият премиер отново изтъкна, че положително за България е ако сега вземе заем от МВФ. В ГЕРБ имали разбиране по тази тема, но коментирали, че това може да стане догодина.
Проблемът е, че до следващата година трябва да се запази оптимален фискалният резерв. Ако сега вземем заема той ще е при изгодна лихва от под 6%, а догодина вероятно ще скочи до 12%, аргументира се икономистът. Той предупреди още от ефира, че юли и август експертите и кабинетът на ГЕРБ трябва активно да използват за формиране на реформаторски идеи и действия през есента. Според Костов сините продължават да настояват за съкращения в администрацията. Ако тя се свие с една трета, могат да бъдат икономисани 500 млн. лв.

Иван Костов не пропусна и темата с изчезналите 7 доклада, изпратени до Сергей Станишев когато е бил премиер. Демократът открито го обвини, че вероятно Станишев е предоставил тези доклади на заинтересовани лица, които са били визирани в докладите и така ги е предупредил, че са обект на разработки. Такъв бил случаят с Алексей Петров, в чиите ръце се оказа доклад, пратен до Станишев за нередности в работата на агента Петров.

Лидерът на ДСБ отново изтъкна, че десните разполагат с потенциал от добри експерти и компетентни специалисти във всички свери на управлението, но в никакъв случай не съществувало злобарско отношение към ГЕРБ и очакване да се провалят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5169 |14.07.2010 Л. Иванов: Оставам обаче лекарят на премиера . 12| 4784 |13.07.2010 ДПС са закани на гербери лобисти . 1| 5386 |12.07.2010 ГЕРБ сваля имунитета на свои лобисти? . 27| 5208 |05.07.2010 Костов: Управлението няма смелост и компетентност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads