Реклама / Ads
13| 4730 |17.03.2010 НОВИНИ

Костов: Мерките са сурови, ще бъдат посрещнати лошо

.
Иван Костов
"Антикризисните мерки на правителството са сурови. Някои от мерките не са щадящи, драстични са, не бива да се стига до такива, защото ще бъдат посрещнати лошо". Това заяви пред БНТ лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов по повод разпространените вчера извадки от списъка с антикризисни мерки на кабинета "Борисов".
 

Той обяви, че е против такива мерки, като например данъка върху пенсиите на работещите пенсионери, драстична мярка, до която според него не трябва да се стига.

Лидерът на ДСП призова кабинетът първо да бъдат изчерпани щадящите мерки. Той бе категоричен, че правителството може да изведе страната от кризата, когато направи големите икономии – да даде нови приоритети на публичните инвестиции, защото някои от тях – например АЕЦ “Белене”, са прокризисни. Държавата не трябва да си позволява да стимулира кризата чрез инвестиции, заяви експремиерът.

Костов не скри, че в ДСБ се тревожат от ситуацията. Кризата се развива и тя води до намаляване на приходите на фирмите, запушване на каналите за разплащания, нарастват просрочените задължения между фирмите и на фирмите към банките, нарастват лошите кредити. От лятото на 2008 г. до лятото на 2010 г. няма антикризисна политика, дори няма дебат за това, каза още той.

Според синия лидер са загубени поне 15 месеца от управлението на Сергей Станишев, даже две години и пожела на премиера Бойко Борисов да събере куража за смели реформи.

"Мисля, че той е в положение да търси баланс между запазване на политическото доверие и реализацията на изпълними мерки. Той ще си върне посоката, когато не се отказва от реформата в здравеопазването и в пенсионната система, когато даде нови приоритети на публичните инвестиции. Министрите произвеждат много идеи, някои от които драстични. Първите месеци са много тежки, но след това веднага се излиза на хоризонта на икономическото оздравяване. Нищо не може да помогне на една нуждаеща се от реформа икономика освен реформа. Надяваме се, че правителството ще чуе нашите предложения", коментира още Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7017 |16.03.2010 Ив. Костов: Отворете досието "Петрол срещу храни" . 22| 5389 |15.03.2010 Костов: 8 г. държавата е управлявана от мафията . 26| 5589 |11.03.2010 Ив. Костов: Президентът има същите права като на безработен човек от улицата . 21| 5743 |04.03.2010 Костов: Президентът има нисък стил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads