Реклама / Ads
43| 4776 |19.11.2008 НОВИНИ

Ив. Костов: Да му мислят следващите управляващи

.
Масова безработица в отделни сектори на българската икономика още тази зима, предрече лидерът на ДСБ, обяснявайки, че настоящата криза нямало да е като кризите, които българинът помни.
 

 

Поради световната финансова криза заетите в сферата на строителството, железниците и туризма ще останат на улицата още тази зима, обяви по НТВ лидерът на ДСБ и ексминистър-председател Иван Костов. Той предрече още и масова безработица в отделни сектори на българската икономика. Костов обясни, че бюджетният излишък не може да бъде стабилизиращ фактор, той не можел да бъде в помощ на икономиката по време на световна криза, каквато преживяваме понастоящем. Лидерът на ДСБ направи предложение да се намали ДДС от 20 % на 18 %, за да се даде стимул на производството и на потреблението във вътрешния пазар. Всички правителства в Европа щели да предложат на парламентите си бюджети с дефицит, само у нас се случвало точно обратно. Според него по-голямата част от опозицията разбирала, че държавата трябва да намали данъците, а и по-добре било държавата да формира дефицита, вместо да го правят българските домакинства. Другата ключова стъпка за намаляване на последиците от кризата било намаляването на лихвите, тъй като значителна част от домакинствата имала заеми, които се обслужват все по-трудно, защото са подложени на все по-силен натиск. 

kostov_01.jpg
 снимка Вяра Йовева

Костов беше категоричен, че настоящата криза няма да е като кризите, които българинът помни, защото тази е типично икономическа. ДСБ предлага намаляване и на пенсионните вноски, а вдигането на пенсиите от 1 юли 2009 г. можело да се окаже необезпечено от гледна точка на разходите по приходната част на държавата. Наследството за следващото правителство се очертавало като много тежко, предрече Иван Костов, добавяйки, че ако сега БСП и НДСВ биха били в опозиция, щели да тръбят, че им се залага скелет в гардероба. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 4668 |21.10.2008 Ив. Костов: В политическа и финансова криза сме . 42| 6223 |18.10.2008 Ив. Костов: Станишев може да съсипе ДПС и Ахмед Доган . 23| 5224 |14.10.2008 Ив. Костов: Първанов и Станишев са неспасяемо отговорни . 74| 6162 |03.10.2008 Ив. Костов: Всичко е поръчано от много високо ниво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads