Реклама / Ads
5| 5182 |12.05.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Нов бюджет - само след 2 млрд. за българите

.
Иван Костов препоръчва на правителството да изтегли еврооблигационен заем и да не харчи повече от фискалния резерв на държавата.
 

Според лидера на ДСБ при предприемането на допълнителни съкращения на бюджетните разходи с 900 млн. лв. се крие огромен риск, който ще формира допълнителен бюджетен дефицит. От Синята коалиция предлагат да бъде пусната емисия от еврооблигации на стойност 1 млр. евро и след това да се пристъпи към актуализиране на бюджета.

Като следваща мярка Костов препоръчва постъпки за сключваме на споразумение с МВФ.Според него споразумение с Фонда е абсолютно необходимо, предвид невъзможността или нежеланието, или неспособността на министрите от кабинета да осъществят необходимите реформи.

За финансирането на дефицита от фискалния резерв Костов е категоричен, че това трябва да бъде преустановено.Фискалният резерв има неприкосновена част и ще стане много рисковано, ако бъде използвано повече от това, което към момента вече е използвано, предупреди лидерът на ДСБ.

Другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров добави, че правителството трябва спешно да съкрати всички видове разходи и излишни структури, а също и да направи списък на разходите, които могат да бъдат отложени.

Според Димитров подходящи за отлагане са разходите за хеликоптери и въобще за модернизация на армията. Оценката му за икономиката се движи напред, а бюджетът - надолу, т.е. той тежи на икономиката и това е причината страната да не може да излезе от кризата.„След като правителството не може да направи нужните реформи, ще дойде някой отвън, като МВФ, и ще наложи пакет от мерки", коментира Димитров.

По отношение на фискалния резерв Димитров подчерта, че той не е създаден за покриване на бюджетния дефицит, а за да бъде буфер. „Ако си изядем буфера, оставаме без защита. Това е на път да направи правителството", заяви Димитров.

Иван Костов е категоричен за антикризисните мерки на правителството: „Мерките не можем да ги коментираме в друг план, освен този на заплашително нарастващия дефицит". По думите му ще бъде много неразумно да се фокусираме върху някакви 60 мерки и да не гледаме голямата заплаха - все едно да си отклоняваш вниманието върху нещо съвсем дребно при положение, че срещу теб идва бърз влак.

„Бързият влак идва срещу страната и трябва да се реагира много на време и затова съветите ми са такива”, предупреждава Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4547 |11.05.2010 Алма Матер скочи срещу орязания си бюджет . 4| 4759 |10.05.2010 Орязват бюджета на висшите училища . 51| 6190 |05.05.2010 Ив. Костов: Цветанов е заложил себе си в борбата с мафията . 0| 4956 |24.04.2010 Борисов: Няма да ни наказват за бюджетния дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads