Реклама / Ads
117| 6674 |12.03.2012 НОВИНИ

Костов пита Борисов: Защо ГДБОП се държи като държава в държавата?

.
Ив. Костов
Ив. Костов: Поискахме да се разкрие дали Стоев е бил сътрудник на МВР и получихме уверенията на министър-председателя, че това ще се изясни по предвидения в закона ред.
 

 

Алтернативната комисия за разследване на случая с отвличането и убийството на Миросолава Николова от Перник е поискала от премиера Бойко Борисов да не се пречи на работата им и да се разкрие дали Стойчо Стоев, който заведе полицаите до трупа на момичето, а след това се самоуби в присъствието на служители от ГДБОП, е бил сътрудник на полицията. Това заяви председателят на комисията Иван Костов, след 40 минутната среща при Борисов.

"Изразихме пред министър-председателя сериозното безпокойство и съмненията, които имаме и ние, и обществеността за това, че политически се защитават нарушения на закона, допуснати от МВР и негови служители. В тази връзка поискахме да се разкрие дали Стоев е бил сътрудник на МВР и получихме уверенията на министър-председателя, че това ще се изясни по предвидения в закона ред", заяви Костов. Според него много неща ще бъдат обяснени и ще се появяват други въпроси, ако е бил сътрудник на полицията. И обратно - ако не е бил - нещата ще имат друг вид.

Като едно от нарушенията, Костов посочи историята за алармата. По данни на комисията - такава не е действала от повече от годината. Версията на МВР обаче е че, след като служители на ГДБОП и Стоев влизат в апартамента, се включва СОТ-а, който те не могат да изключат. Затова полицаите носят стол на Стоев, който се качва и с белезници изключва устройството.

"Защо конвоиращите влизат в жилището, преди да са пристигнали разследващите полицаи, които единствено имат право да извършат претърсването? Поемните лица са отвън, разследващите лица ги няма, а конвоиращите влизат заедно със задържания в  жилището - няма отговор на този въпрос", попита Христо Бисеров от ДПС,  след срещата с премиера.

Според него директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров е заблудил парламентарната вътрешна комисия, като "базира доклада си на обстоятелството, че алармата е предизвикала суматоха, която е била използвана от Стоев да извърши това, което е извършил. Нашата проверка, включително и на място показа, че алармата не е действаща повече от една година", заяви Бисеров. Той заяви още, че няма адекватно поведение от ръководството на МВР, което не определя главен виновник за събитията в ГДБОП.

 

От думите на Бисеров и Костов не стана известно какви точно ангажименти е поел Борисов. Премиерът не успял да отговори защо "най-толерираната структура в сектора "Сигурност" - ГДБОП се държи като държава в държавата и не се съобразява с това, че има процедури по НПК, има разследвания и влизат с ботушите", заяви още Бисеров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 5531 |10.03.2012 Борисов: Човек на ГЕРБ ще е здравен министър . 263| 10485 |08.03.2012 Костов: Има нови данни по случая "Мирослава" . 151| 6292 |08.03.2012 Борисов: Дойде ли конгрес на БСП, полудяват! . 123| 6428 |07.03.2012 Борисов: Няма друг, който да може да ги накара да връщат законно взети пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads