Реклама / Ads
133| 7170 |28.02.2013 НОВИНИ

Костов: Не приемам призиви за анархия и комунизъм

.
Важно е президентът Росен Плевнелиев да обяви какво очаква от служебното правителство, за да може то да изпълни основната си роля - да успокои страната и да я доведе до избори. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Иван Костов, лидер на ДСБ.
 

По думите му, има много рискове пред държавата в нажежената ситуация в момента - спад на бюджетни приходи, които могат да се получат от потъване на икономиката в сивата зона, където не се плащат данъци, спад на потреблението, отдръпване на плащания от ЕС. Всеки се отдръпва с едно на ум от сложната обстановка в страната, смята той.

Не мога да си обясня увеличението на сметките за ток. И аз съм изправен пред този феномен. Надявам се контролните органи да обяснят на какво се дължат те, каза Костов. Според него НЕК е в тежко положение и заради НЕК се вдига базисната цена на тока - за да се облекчи положението на му. Банките-кредитори обаче ще се почувстват засегнати в интересите си, ако се предприемат някои мерки, смята той. Той допълни, че цената на тока от АЕЦ "Белене" е щяла да бъде още по-висока.

Мерките, които трябва да вземе служебното правителство, трябва да са насочени към удовлетворяването на искането на гражданите за противодействие на злоупотребите на монополите. Смятам, че НС няма достатъчно време, за да помогне, обяви той, но уточни, че едно неправилно решение може да доведе до фалити в енергетиката. Нашето решение е да се атакува тази част от цената, която е по-голямата. Там не се предвиждат мерките, които ние предлагахме. Сред тях са да не се признават кражбите, за да може дружествата сами да се борят с тях. Дружествата трябва сами да противодействат на загубите, а не гражданите да плащат за тях.

Обявяването на Сергей Станишев, че не иска да бъде министър-председател, означава, че осъзнава тежестта на проблемите и ясно вижда, че не може да се справи с тях. От друга страна, той си дава сметка, че управлението му не е било добро и е допринесло за част от проблемите, обясни Костов. Ние обаче сме екип от хора, които два пъти сме вадили страната от кризата. Аз нямам притеснения като Станишев и Бойко Борисов. Аз не съм вкарвал държавата в криза, аз съм я вадил от нея, заключи той.
Костов изрази мнение, че на улицата все по-често се чуват гласове за анархия и националсоциализъм. Иска се закриване на партиите, национализация, направо комунизъм. Не мога да приема такива послания, те са отречени от човечеството, допълни лидерът на ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 5883 |25.02.2013 Костов: Депутатите не са стотинки в джоба на Борисов . 52| 6106 |22.02.2013 Ив. Костов: К. Пенчев беше от НДСВ, НДСВ продаде ЕРП-тата . 141| 9070 |19.02.2013 Костов: Борисов скоро ще разбере, че оставка е единственият избор . 38| 5276 |19.02.2013 Плевнелиев: Отвъд лозунгите и призивите, да чуем реалните аргументи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads