Реклама / Ads
125| 6925 |23.03.2011 НОВИНИ

Ив. Костов: Пробутват ни тъпите номера от Тодор Живково време

.
Иван Костов
От "Лукойл" да не влизат в дебат с мен; ще загубят; параметрите за цените от "Мариците" са подписани от следващото правителство, не ме карайте да отговарям за действия на Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски; да се обяви цената, по която Лукойл внася суровия петрол, поиска той.
 

Да се плаща за нещо, което не се получава, е безумно, обяви по БТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Тези договори за изкупуването на енергията от ТЕЦ Марица-Изток са от 2002 и 2005 г., т.е. от правителството на С. Сакскобургготски. По наше време е подписан договор за рехабилитация на централата, поясни той. Костов го каза по повод информациите, че сега плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г. Дългосрочният договор бил сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов, гласи информация в пресата.

Политическият диалог е да се дискутират решения, а не да се водят персонални атаки, изясни Костов. Абсолютно сигурен съм, че това е удар срещу мен в отговор на мои атаки срещу Борисов, каза Костов. Сините се противопоставили на комисиите, които не можели да се справят със задачата си, а толерирали монополите. Параметрите за цените от "Мариците" са подписани от следващото правителство, не ме карайте да отговарям за действия на Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски, защото е нелепо. това е лъжа, тръгнала от Р. Овчаров, добави експремиерът.

Съобщението от "Лукойл" също е удар под кръста; аз с тях не искам да водя дебат, каза Костов и поиска правителството да обяви цената, по която Лукойл внася суровия петрол; да се каже каква е средната работна заплата в "Лукойл" и в бензиностанциите на фирмата. Така гражданите сами щели да сравнят заплатите в Австрия и в България в този бранш. Вътре в себестойността има разходи за суров петрол, за работна заплата, за енергийни компоненти; няма как цената да се формира на базата на други разходи, обясни той. През 2008 г. цената на суровия петрол беше 147 долара за барел, сега е 114. Как се получава това, попита Костов и каза, че най-нелепото нещо било хора от пресцентъра на "Лукойл" да влизат в дебат с него и с министър Тр. Трайков, защото щели да загубят. Не може да се плаща за нещо, което не е произведено.

Стъпките за преборване с кризата могат да се извървят от десницата, каза Костов и напомни войната в Югославия и ембаргото, сочейки, че това са по-тежки обстоятелства от войната в Либия и цунамито в Япония. Ние преодоляхме кризисните фактори, да видят какво точно сме правили; да се обърнат управляващите внимателно към опита. Някога да сте ме чували да изказвам съображения по международното положение; сега слушаме, че трябва да садим картофи. Това са тъпите номера от Тодор Живково време, категоричен беше Костов. Това не е гласът на едно правителство на демократична страна, член на ЕС и на НАТО.

Луд за връзване е този, който при сегашната ситуация ще строи АЕЦ "Белене", каза го и министър Тр. Трайков, добави още лидерът на ДСБ. Докато човечеството не отговори на въпроса какви са опасностите, как трябва да бъде обучен персонала, не бива да се прави нова централа. Не дърпайте дявола за опашката, така не се говори; най-тежката авария е в руска АЕЦ, напомни той и каза, че няма ядрен енергетик в САЩ, който да говори, че неговата централа е най-сигурна. Държавата не може да излага гражданите на риск, заключи Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5758 |11.03.2011 "Двойниците" погнаха коли с пренабити номера . 66| 4949 |25.02.2011 Костов: Цветанов търси в друга посока медиен интерес . 187| 6258 |21.02.2011 Костов: Сертов и Николова са назначения на „Октопода” . 146| 6611 |03.02.2011 Ив. Костов: Отношенията сини-управляващи стават все по-лоши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads