Реклама / Ads
179| 5994 |10.04.2011 НОВИНИ

Ив. Костов: В Русия глобиха ЛУКойл за монополизация, ние мълчим

.
Иван Костов
Изнудват ни с цената на Белене, изнудват ни и с Козлодуй. Ще има много усилия за повишаване на нивото на ядрената безопасност след Фукушима, а това ще повиши цената на централата. Днешният ГЕРБ е най-големият противник на ГЕРБ. У нас монополите съществуват, а правителството нищо не прави срещу тях.
 

Има разнобой в правителството за Белене, самият премиер обърна своето мнение и направи решителна крачка към строежа на централата, каза лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването "На 4 очи" по Нова тв.

Борисов обясни, че ако не е известна цената, няма да има сделка, а сега и това не се спазва, каза Костов и попита само руския посланик ли ще слушаме, който ни казва, че сделката е изгодна.

Ще има много усилия за повишаване на нивото на ядрената безопасност след Фукушима, а това ще повиши цената на централата, а за това не се говори, каза лидерът на ДСБ и добави, че в крайна сметка трябва да се вземе решение, т.е. ние сигурно ще купим нещо, на което не знаем цената.

Руснаците щели да ни спрат блок 5 и 6, това също е рекет – изнудват ни с цената на Белене, изнудват ни и с Козлодуй. Тези неща са свързани с европейската и националната сигурност, обобщи политикът.

Енергиен монопол означава, че те ще определят цената на тока. Ние отиваме към пълна монополизация от страна на руснаците, обясни Костов.

Според него трябва да се види колко струват реакторите, инфраструктурата и др. и тогава да се каже дали тази централа си струва да бъде построена. Доходността на Козлодуй и сега не е висока, а какво ще стане когато тя престане да функционира, не се знае, каза Костов и предположи, че след години цената ще падне и всъщност не се знае какво ще се случи.

По думите на Костов министър Трайков е честен и е нарекъл нещата с истинските им имена; хората, които разбират от естеството на енергетиката, са стояли зад него.

Парно-газовите централи са алтернатива на ядрените централи, около тях могат да се изграждат оранжерии, няма нужда да пазиш отработеното гориво, обясни лидерът на ДСБ и добави, че България може да мине без атомна централа. Не можем да си позволим да харчим огромни средства за построяването на Белене, та нали сме в криза, допълни той.

Хората в България намаляват драстично, но се появяват много нови болници, това е необяснимо, каза Костов. Драмата на тази система се изразява в пълно обръщане на финансирането на системата на здравеопазването. При нас частно се плащат 43 процента, а в Европа се плащат 25 процента от пациента. Сигурен съм, че значителна част от лекарите ни ще тръгнат към света и ние ще имаме по-късно голям проблем, обобщи Костов.

Господин Борисов ще изпълни мечтите на БСП, на сегашното БСП, не на онова, което затвори част от Козлодуй. В момента Борисов купува котка в чувал, започвайки да строи Белене. Днешният ГЕРБ е най-големият противник на ГЕРБ, обобщи Костов.

В Русия правителството е глобило Лукойл, че е продавал по монополни цени, това го има във всички демократични страни. А у нас монополите съществуват, а правителството нищо не прави срещу тях. Чуждестранните инвеститори идват при свободен пазар, а парцелирането на пазара не му позволява да функционира правилно, обясни лидерът на ДСБ.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6129 |23.03.2011 Премиерът се среща с „Лукойл”, не кани Трайков и Цветков . 125| 6904 |23.03.2011 Ив. Костов: Пробутват ни тъпите номера от Тодор Живково време . 19| 6631 |22.03.2011 Шефът на “Лукойл” спешно в Москва . 7| 4931 |16.03.2011 Лукойл смъкна цените на бензина и пропан-бутана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads