Реклама / Ads
38| 5559 |09.07.2009 НОВИНИ

Ив. Костов: Следващото управление е в цайтнот

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
РЗС ще издържи известно време и ще подкрепя кабинета, а когато спадне обществената подкрепа, ще се обърне срещу него, предвиди Иван Костов.
 

Постигнато беше съгласие представители на Синята коалиция да се присъединят към групата, работеща по структурата на НС, обяви по БТВ съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Целта била да се премахне гласуването с чужди карти в парламента, за което вече имало техническа възможност, да се ликвидира политическото номадство и "екстрите" на депутатите, които гълтали пари. В три комисии ръководството да се направи на паритетен принцип, е друго предложение на сините. Тези идеи все още ще се дискутират, но имало индикации, че ще бъдат приети.

Структурата и съставът на МС е още една от темите за преговорите между сините и ГЕРБ. Страна в криза не може да има огромен брой министри. Трябва да бъдат съкратени или слети огромният брой Държавни агенции, добави Костов и каза, че тази идея среща разбиране в ГЕРБ.

Синята коалиция не е поставила никакви условия, категоричен беше Костов, който продължи, че за управлението имало два варианта. Единият е правителство на малцинството. Ще го подкрепим и ще му дадем шанс, каза лидерът на ДСБ и направи уговорката: "Зависи как се справи". Никой не е сочил, че иска едно или друго министерство и това не го правим от глупост, а заради желанието да се възстанови авторитетът на държавата.

Другият вариант е коалиционен състав на кабинета. Където прецени, премиерът може да покани хора и от други десни партии, но без квоти и заделяне на определени части за управление на страната, изясни Костов.

Премиерът ще трябва да може да поставя и да махва министри, като обяснява ясно мотивите за това, продължи Костов, според когото коалиционният кабинет бил по-устойчив.

Основата, върху която ще стъпи следващият кабинет, е рецесия. Трудно се удържа кормилото на властта, когато падат доходите и се качва безработицата, предупреди съпредседателят на сините и добави, че след 7-8 месеца ще стане много тежко. Ако тогава се види, че стартиралият кабинет на малцинството не се справя, ще бъде много трудно да се прави коалиционен кабинет, защото тогава желаещите ще са много по-малко.

РЗС ще издържи известно време и ще подкрепя кабинета, а когато спадне обществената подкрепа, ще се обърне срещу него, предвиди Иван Костов. Какъв ще е кабинетът обаче не е мой въпрос, каза той.

Най-важното е да има реалистична икономическа платформа, да се каже истината за завареното положение, поиска тъмносиният лидер. Следващото управление е в цайтнот, защото през следващите 6 месеца трябва да се направят и конституционални промени, засягащи и съдебната власт и избирателния закон, обобщи Костов, който иска строги санкции срещу двойното гласуване и ново регламентиране на въпроса с двойното гражданство. Това трябвало да стане до лятната сесия на парламента.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4720 |06.07.2009 Ив. Костов: Нямам никакви лични претенции . 15| 4735 |06.07.2009 М. Миков: Да ви е ясно, че избрахте дясно управление . 7| 5086 |05.07.2009 Костов: Мафията извън властта . 39| 5779 |04.07.2009 И. Костов: Няма да позволим да превърнат Кърджали в Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads