Реклама / Ads
40| 7110 |15.07.2010 НОВИНИ

Костов и Цветанов нападнаха Станишев, питат го дали е бил зарзаватчия

.
Лидерът на ДСБ заяви, че Сергей Станишев може да се окаже първият министър-председател, който е изнесъл от разузнаването секретна информация. Шефът на БСП веднага контрира: "Трогнат" съм от загрижения Костов". Цветанов попита червения лидер, дали не е бил зарзаватчия от 2005 до 2009 година.
 

Истински екшън се разигра в парламента по повод вчерашното повдигнато обвинение от прокуратурата, че Станишев е скатал умишлено 7 папки от ДАНС. Двама министър-председатели - Иван Костов и Сергей Станишев се хванаха гуша за гуша и продължиха войната между "сини" - "червени" днес. Във "войната" се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов. Първо лидерът на ДСБ заяви, че може би Сергей ще се окаже първият премиер на България, изнесъл секретна информация от службите.

Костов посъветва медиите да проверят какво точно е загубил и дали то не е стигнало точно до тези, срещу които е било предназначено, т.е. дали не е начин да бъде прикрит опит за извършване на престъпление. Самият той знаел, че има два случая във връзка със седемте изгубени доклада, в които има изтичане данни.

Единият бил известен - изненадващо докладът на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков се оказал в ръцете на този, срещу когото бил насочен – бившият съветник в ДАНС и настоящ обвиняем Алексей Петров, който пък на свой ред я предал като „съвестен гражданин” на премиера Бойко Борисов. Костов отказа да посочи другият случай.

"За първи път министър-председател показва такова отношение на безгрижие към сигурността на страната", коментира тъмносиният политик. Отделен въпрос бил дали това ще получи характеристика на криминално деяние, лично Костов пожелава на Станишев „да не го класифицират така”. При всички случаи обаче от политическа гледна точка подобно отношение е лош атестат. „Не може Станишев да се крие зад думи, че срещу него има политическа атака и това е опит да му се затваря устата. Той просто се е отнесъл по изключително недобър начин със сигурността на страната”, категоричен бе Иван Костов.

Председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев веднага контрира думите на Командира и заяви, че категорично като министър-председател не е изнасял класифицирана информация и не я е давал на лицата, срещу които е била събирана. На пресконференция в Народното събрание той каза: „Г-н Иван Костов очевидно просто иска да участва в този фарс. Пожелавам му успех в това. Трогателна е неговата загриженост за националната ни сигурност, имайки предвид, че по негово време бяха нанесени огромни щети на икономическата и социалната сигурност на България и на българските граждани с продажбата на безценица на такива индустриални гиганти като „Нефтохим”, „Булбанк”, „Петрол”, „Балкан”, „Кремиковци”. Нека г-н Костов се занимава с тези теми”, лаконичен беше лидерът на БСП.

По повод поисканата от Синята коалиция оставка на Десислава Танева като председател на земеделската комисия, от БСП подкрепят предложението. "Очевидно и те се стремят да не изпуснат темата за лобизма и затова предприемат някакви допълнителни действия, въпреки, че именно ние посочихме лобисткия характер на този законопроект и посочихме кого обслужва. Направете справка в колко фирми в агробизнеса има участие председателят на земеделската комисия. Мисля, че са над 60, ако не ме лъже паметта, и поразсъждавайте има ли тук конфликт на интереси”, подчерта Сергей Станишев.

Депутатът коментира, че другият законопроект, свързан с възобновяемите енергийни източници, който също е лобистки закон, е внесен от министъра на земеделието Мирослав Найденов и попита: „Той ще подава ли оставка? Питам. Смятам, че би било редно, ако се стига до оставка”. Това е видимо лобистки закон, заяви той.

Министър Цветанов също се намеси в спора: "На всеки, независимо на какъв пост е, трябва да му бъде търсена отговорност, ако загуби документи, съдържащи секретна информация", каза той няколко часа по-късно.

"Когато си станал премиер на една страна, ти заемаш най-висшата длъжност в държавата и ако си нямал трудов стаж преди това и го трупаш в момента като министър-председател, би трябвало да те запознаят с порядките, а и когато са ти издавали допуск за класифицирана информация, все пак да си прочел документите", каза Цветанов.По думите му целият случай със загубените секретни документи би бил деморализиращ за служителите, които имат право да боравят със секретна информация.

"Г-н Станишев ако е смятал, че управлява плод и зеленчук, аз съм съгласен с него, но когато си загубил такива документи и не си дал смислени обяснения, трябва да те изправят пред закона", твърди министърът.
"Нормално ли е, когато загубиш документ, съдържащ класифицирана информация, да не ти се търси отговорност?", попита той. Министър Цветанов разказа, че той периодично иска справки за това какви документи му се водят."Това значи ли, че не нося отговорност, ако загубя документ, или трябва да прехвърлям вината върху деловодителя", попита Цветанов и обясни, че понякога деловодителите просто пренасят един документ без да го четат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4587 |15.07.2010 Велчев успокои Станишев, работели и по Дянков . 5| 5407 |14.07.2010 Цветанов: Досието на Ал. Петров не е прочистено . 8| 4269 |09.07.2010 Цветанов защити МВР след нападки за немарливост . 1| 5619 |08.07.2010 Цветанов с акция "Златарите", докато в НС мъдрят новия бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads