Реклама / Ads
51| 6188 |05.05.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Цветанов е заложил себе си в борбата с мафията

.
Иван Костов
Това правителство имало двама много силни министри - силовите. Цветанов искал да премине Рубикона, след който нямало да има връщане назад нито за него, нито за престъпността, каза Костов. "Мен не ме искат", каза за себе си експремиерът.
 

Твърде рано е да се издига кандидатура за президентски избори, коментира по НТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него от една страна така се отклонявало вниманието от кризата, а от друга говоренето за по-далечна перспектива било реставриране на вдигнатия поглед на управляващите към бъдещето. Ситуацията може да бъде съвсем различна преди изборите, предупреди той.

Това правителство има безспорно двама много силни министри - Аню Ангелов, който действително провежда реформи и Цветан Цветанов, който успя да притисне организираната престъпност, но пък там още няма присъди. Процесът не е завършен и ако се случи така, че ключови фигури останат на свобода, ще има вълна от негодувание, защото истинският отговор на престъпността са присъдите, поясни лидерът на ДСБ.

Синята коалиция не може да подкрепя ГЕРБ по принцип
, защото между нас има различия, ние имаме собствена политическа физиономия, която трябва да защитаваме на избори. Моята цел е да имаме своя кандидатура, артикулира Костов. Той каза, че се вървяло към тези неща, но повтори, че е рано и всичко прилича на поговорката за рибата и тигана.

Рейтингите са върха на политическата суета, те нямат политическото значение, което им се придава, особено от медиите, каза Костов, напомняйки, че по негово време трима били с по-висок рейнинг от неговия, но те не поели отговорност за управлението. Рейтингите обслужват политиците, които се стремят към тях, но случаят с Цветанов не е такъв. Той показва самопожертвувателност като политик, много рядко нещо в българската политика, той е инвестирал себе си в борбата с организираната престъпност, добави лидерът на ДСБ. Ние му помагаме съществено, но знам от него, че той иска да премине този Рубикон, след който няма връщане нито за него, нито за престъпността.

Всички съществени сигнали за корупционни практики и действия на организираната престъпност, като напр. разкрития в сферата на енергийната мафия, ДСБ давали на вътрешния министър. Огромни били разхищенията на средства в тази сфера и ако всичко се докаже, цената на електроенергията можела да падне с около 10%.

Ако премиерът се приближава до реформите и започне да ги прилага, повече ще го виждаме в друга светлина, каза Костов. Така той ще излезе от ласкавото внимание на прожекторите, но ще направи реформи наистина.

Основен проблем пред реализацията на антикризисните мерки е извънредното съкращаване на 20%. И преди такива съкращения са правени,но тогава те бяха подготвени, каза още Иван Костов. Министър Трайчо Трайков му бил много симпатичен, така трябвало да говорят политици, пред които имало предизвикателства. Но завил. Не се концентрирал върху собственото си министерство, не казал, че ще направи регистър на безспорните изискуеми вземания.

"Вие сте подготвен за това, защо не станахте министър?", попита водещата Лора Крумова.

"Не ме искат!, отсече Костов, хората не са гласували за мен. И вие не сте гласували за мен", добави той.

Правителството се опира на "Атака", което може да му създаде опасностите, да бъде тласнат кабинетът към непредсказуеми решения. А и когато безрезервно те подкрепят, може да се развие обратна зависимост, предупреди още Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4943 |04.05.2010 Цветанов би Генерала по рейтинг, Първанов остава трети . 17| 4835 |04.05.2010 Още през 2006 г. Борисов предложил на Цветанов президенсткия пост . 11| 4646 |03.05.2010 Цв. Цветанов: Следващият президент няма да зависи от разни кръгове . 2| 4603 |03.05.2010 Внесоха обвинението срещу Валери Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads