Реклама / Ads
45| 7381 |17.07.2014 НОВИНИ

И.Костов: Вложителите в КТБ ще се вдигнат срещу фалирането на банката

.
Да станеш вложител в една банка, не значи да станеш мафиот.Никой няма право в тази държава - и президент, и Главен прокурор, да нарича вложителите с някакви имена. Акционерите губят всичко и на преден план излизат гражданите, вложителите.Те не могат да се наричат мафиоти, и те няма да си оставят магарето в калта. Някои не знаят какъв отпор ги очаква при фалит на четвъртата банка в България.
 

Бившият премиер призна, че има влогове в КТБ. Не отричам, че семейството ми има пари там, но колко са - има банкова тайна. Аз консултирам срещу кризи и срещу рискове. Консултирахме, че ще се случи това, беше прогнозирано от нас. Защо не е взето предвид , посочи той.

Тази банка /КТБ/ е в отлично състояние да 31 март тази година. Приключи с отличен резултат годината. Кей Пи Ем Джи ще съди България. Тя е видяла, че банката е в добро състояние и може да поеме друга банка, обясни Костов.

Собствениците на Корпоративна търговска банка имат 600 млн. лв. внесен капитал, а вложителите - 6 млрд. лв. - 10 пъти повече. Казват, че съм в конфликт на интереси - така е, в остър конфликт на интереси съм с тези, които искат да ликвидират КТБ.

Костов обяви, че има доста сериозна информация, че Оманският фонд е предложил на БНБ да рефинансират банката, а управителят на банката Иван Искров е отказал. Ако това е вярно, срещу БНБ ще бъде заведено дело от Фонда и ако бъде спечелено от тях, тогава ще излезе така, че акционерите ще излязат сухи от ситуацията, а интересът на вложителите ще бъде грубо нарушен чрез ликвидация на банката, заяви бившият премиер.

Колкото повече продължава кризата с тази банка, толкова повече икономически мостове се рушат. Хвърлена е котва за българската икономика и това вещае криза за страната. Нещо повече, колкото повече тази банка е в изолация, под надзор, толкова позицията й става по-ненадеждна, започва да се разпада пред очите ни, коментира той. Решенията в тази ситуация не само съществуват, но трябва да бъдат взети спешно. Ако има предложение на акционерите за рефинансиране, то веднага трябва да бъде разгледано, подчерта Иван Костов. По думите му, КТБ трябва да бъде рефинансирана с 1,3 млрд. лв. Костов бе категоричен, че управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка, а на негово място да дойде човек, който се ползва с доверието на хората. По думите му постът трябва да заеме Светослав Гаврийски.

Славчо Христов е имал само 2-3 % от акцииите на СИБАНК, други двама-трима души притежаваха контролния пакет от акциите, Така Костов обясни преминаването на тази банка в ръцете на Цветелина Бориславова и ролята на Христов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5245 |11.07.2014 БНБ: Вложителите на КТБ ще разполагат със своите средства . 7| 5901 |29.06.2014 Няма повдигнато обвинение към Чикагото, ще съди Борисов . 24| 6617 |20.06.2014 КТБ поиска от БНБ защита на вложителите . 1| 6121 |17.02.2014 Таки и Ицо Исуса с повдигнато обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads