Реклама / Ads
0| 11261 |17.07.2015 НОВИНИ

Костов: Започна ли да говоря с имена, ще изостря рисковете за банковата система

.
Иван Костов
Въпросът е дали Гърция е в състояние да изпълни програмата, която подписа, заяви по БТВ Иван Костов. Ангажиментите са изключително тежки и проблемът е дали Гърция при влошената икономическа конюнктура ще може да изпълни програмата, водеща до дълбоко преструктуриране на администрация и дълбока реформа на пенсионната система. Степента на гаранция и осигуреност на Гърция ще бъде много съществено увредена.
 
Ние сме били в същото, дори в по-тежко положение през 1990 и през 1997 г. по отношение на близостта до фалит и на мерките, които трябва да се предприемат, каза той. според него 50 млрд едва ли ще се вземат от Фонда.

Има смисъл да се помогне на някого, ако той ще се оправи, каза Костов по темата за това  дали България трябва да помогне на Гърция. Това е ултимативна приватизация, навсякъде хората в Гърция възприемат приватизацията като разграбване. Но когато всичко  се обезценява, нищо не струва тези пари, които изглежда, че струва, разтълкува той. Колко инвеститора ще влязат в Гърция, попита той.

Хубаво е българската позиция да бъде аргументирана, да се каже защо. Има смисъл да се помогне, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от това състояние. ЕС не може да даде никаква гаранция, той няколко пъти се е провалял в това отношение.

Костов каза, че вече не може да говори кратко, защото вече няма куража на политик.

В България тече частична стабилизация на страната, година след изборите няма разклащане на политическата система; тя отива към местните избори с предизвестен край - управляващите ще имат още по-добри позиции в местната власт, опозицията - по-лоши, което дава още по-голям шанс за стабилизация и изкарване на пълен мандат. Това се очертава на хоризонта, основно заради политическата слабост на опозицията. причината за тази стабилизация е в следното - от едната страна стоят партии, които се ориентираха към Русия и те ще правят кампания, опрени на тези послания. От друга страна е ДПС, което вече е близко до позициите на панислямистите в самата Турция. Това прави мнозинството българи пристрастни към управляващите, които изповядват различни от тези идеи, обясни Костов.

ДПС натрупаха огромен опит, бяха много време управляващи, израстнаха. геополитически те извършиха много сериозен завой към Анкара, обясни още той.

Кампанията на ДПС срещу съдебната реформа не е скришна, води се отвсякъде. но това не е начин да се правят конституционни реформи, не може с буря и с натиск, трябва национален консенсус. Съгласието не може да се изтръгне със заплахи и натиск. Правилна стъпка е да се преговаря. Съветвам Радан Кънев, ако ме пита нещо, скоро не ме е питал за нищо, каза Костов.

ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на РБ; те действат чисто политически. Но ще загубят много след местните избори. Много важно е обаче какво решение ще вземе ПФ за участието си в управляващото мнозинство, тогава нещата ще изглеждат другояче, смята той.

Големият риск произтича оттам, че след 2002 г. в турция  дойде неоосманистка партия на власт, ПСР на Ердоган. Особено след 2010 г. те набраха изключителна инерция, страната се ислямизира. Гиганстка мощ е съсредоточена в институция, занимаваща се с ислямизация на страната. Обявени са панислямистки политики, а рискът е във все по-тясната обвързаност на ДПС с тези сили, анализира Костов.

Кампания, целяща да прикрие истинското ограбване на банката, така Костов коментира факта, че неговото име беше намесено в темата КТБ. Европейските институции би трябвало да се заинтересуват какво става с една банка, която беше фалирана, призова той.

Ако в момента започна да говоря с имена, мога да изостря рисковете за нашата банкова система. Аз съм си взел парите, защото такъв е законът в България, аз не съм лихвар, каза Костов. Трябва да дадем шанс за стабилизация и да не хвърляме камъни под колелата.

За новия шеф на БНБ той каза, че той поема много голям риск като оставя екипа на Искров в банката. Има реален риск при евентуално дело да се наложи всички тези хора да си отидат вкупом. Сигурен съм, че г-н Радев е експерт от най-високата възможна класа. той е важният знак за правилната посока, в която върви стабилизацията на българската банкова система, не само персонално, но и с програмата, идеите и енергията си. Моето желание да разоблича някой винаги ще отстъпи пред стабилността на страната. бил съм министър-председател и знам какво значи да си отговорен, заключи Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5018 |10.07.2015 Иван Костов: Да се спрат безумните разпити в следствието . 0| 4792 |08.07.2015 Иван Костов: Срещу мен се изпълнява политическа поръчка . 0| 5730 |27.06.2015 София Прайд започна, стотина полицаи охраняват шествието . 0| 5590 |20.06.2015 Жътвата започна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads