Реклама / Ads
21| 6334 |27.11.2012 НОВИНИ

А. Ковачев: Ключът към европейската интеграция на Македония е в Скопие

.
Андрей Ковачев
Евродепутатите ни препитаха македонския външен министър. Дискриминацията срещу българите не само че не е прекратена, а се обогатява от сегашните управници, констатира Андрей Ковачев.
 

 

"Скопие трябва да спре дискриминацията срещу българите", това заяви Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), по време на изслушване на министъра на външните работи на Република Македония Никола Попоски в Европейския парламент в Брюксел.

 

Според д-р Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи, където се проведе изслушването, "дискриминацията срещу българите не само, че не е прекратена, а се обогатява от сегашните управници. Има много такива случаи - на македонски граждани, които имат смелостта и дързостта открито да  заявят своята българска етническа принадлежност  и да признаят своя български произход, какъвто са имали техните деди . Те са подложени на всякакви дискриминационни практики, например уволнения, както съпругата на председателя на Българския културен клуб в Скопие, или измислени съдебни процеси".

 

Подобен е случаят и с Мирослав Ризински, който прекара три години в затвор в Република Македония по скалъпено обвинение за корупция и сега търси справедливост в Съда по човешките права в Страсбург. По покана на Андрей Ковачев той също присъства по   време на днешното заседание и разговаря с евродепутати за положението на българите в западната ни съседка.

 

По време на изслушването във външната комисия г-н Ковачев заяви: "Една мракобесна комунистическа диктатура се опитваше чрез идеология за насаждане на омраза между братя да създаде нови нации и да раздели един народ. Няколко поколения граждани на Югославия и на Република Македония бяха учени да мразят най- вече своите събратя от другата страна на сегашната македонско-българска граница".

 

Българският евродепутат е категоричен, че "ключът за европейската интеграция на Македония не е в Брюксел, а в Скопие и в готовността за реформи и промяна на политиките от миналото".

 

"Гражданите на Република Македония трябва да станат част от Европейския съюз, а този процес ще излекува раните, нанесени от миналото. Не мога да допусна обаче, че в обединена Европа може да се влезе с една националистическа риторика, основана на тоталитарна идеология", изтъкна Андрей Ковачев. На опита на Никола Попоски да се дистанцира от случващото се в момента, българският евродепутат подчерта следното: "На думи вие твърдите, че историята трябва да бъде оставена на историците, а всъщност непрекъснато злоупотребявате с нея за политически цели ".

 

В момента Европейският парламент работи по годишната си резолюция за напредъка на Република Македония по пътя към членство в Европейския съюз. Очаква се Външната комисия да разгледа проектодокумента през януари 2013.

Припомняме, че българските евродепутати не останаха доволни от отговорите на министъра на външните работи на Македония Никола Попоски в Европейския парламент. 

 

Отговорите, които представи македонският министър, бяха в една посока –дайте да оставим историята на историците и да градим заедно европейското си бъдеще. Нека да си решаваме двустранните проблеми на базата на върховенството на закона и да оставим историята на историците, защото на Балканите няма две нации, които да са съгласни с всички исторически въпроси. България има интерес Македония да влезе в евросъюза, каза македонският външен министър Никола Поповски. Той подмина с мълчание въпросите на български евродепутати за фалшификацията на исторически факти и въобще не отговори на тези от тях, които конкретно питаха как Скопие се опитва да оправи отношенията си със своите съседи и дали иска да подпишем двустранно споразумение на базата на декларацията от 1999 година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6365 |11.04.2012 А. Ковачев: С Калфин живеем на различни планети . 14| 5803 |04.02.2012 Станишев критикува европейската десница в Испания . 9| 5444 |12.02.2011 Европейската мрежа срещу расизма против „Луков марш” . 4| 5038 |12.02.2011 А. Ковачев: Българите в Македония са дискредитирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads