Реклама / Ads
0| 4372 |22.07.2016 НОВИНИ

Ковачев: Македония е в задънена улица и заради фалшификациите на общата ни история

.
Андрей Ковачев
Тази година се навършват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, както и 130 години от първия устав на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров, припомнят българите в Македония от БККС, припомня евродепутатът Андрей Ковачев.
 

Както е известно, Илинденско-Преображенското въстание представлява върховна точка на национално-освободителното движение в Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават извън пределите на България.  

 

По повод 113-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, Българският културен клуб-Скопие (БККС) организира тържествено отбелязване на тази забележителна дата от общата история на Р Македония и Р България, което ще се проведе на 23 юли 2016 г., събота, от 18:00 часа в Смилево, Република Македония, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

 

Във връзка с това честване и билбордите поставени из различни градове в Македония, се появиха редица негативни публикации в т. нар. „независима” македонска преса. Почти всички медии се вдигнаха в „защита на Никола Груевски от великобългарските националисти", които били преименували въстанието, присвоявали си го и говорели срещу ДПМНЕ със същата реторика като лидера на опозицията - Зоран Заев. Чрез подобни манипулации се насочва общественото мнение, към това че Груевски е единственият защитник на "македонската идентичност".  За съжаление, незавидната ситуация в която  се намира Македония е благодарение точно на правителството на Груевски, което носи отговорността и вината за затварянето и пълното партийно контролиране на медиите, заплашването на гражданските активисти, нагласените съдебни процеси срещу политически противници, дискриминацията на етническа основа,  узурпирането на съдебната власт, провокирането на  недобросъседски отношения чрез безсмислената антиквизация и симулиране на реформи. 

 

Коментари от рода: "Илинден е на македонския народ и трябва да се даде отпор на българските провокации", показват, че продължават практиките от времето на Титова Югославия на грубо фалшифициране и отричане на българската етническа принадлежност на основателите на БМОРК, както и на мнозинството от населението в Македония. Без реално и истинско осъзнаване на миналото, няма да могат да бъдат решени и проблемите със съседите, като по този начин се блокира евроатлантическата интеграция на страната.

 

В реакцията си македонските медии пропуснаха селективно няколко основни момента, които следва също да бъдат изтъкнати в интерес на обективността и историческата истина.

 

Първо, би трябвало да се благодари на БККС, че на билбордите за честването са публикували оригиналния устав за създаване на първата организация за освобождение на българите в Македония и Одринско, а именно Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), изготвен от Гьорче Петров и Гоце Делчев, с който би трябвало да се запознаят всички граждани на Република Македония, като основополагащ документ в тяхната история. Вместо да се занимават с пропаганда от времето на Тито, македонските медии би следвало да запитат защо този документ все още го няма в македонските учебници по история и защо е почти напълно изтрит от паметта на днешните граждани на страната.

 

Второ, македонските медии манипулират, че България се меси във вътрешните работи на Македония и избягват темата, че събитието се организира от БККС, сдружение на македонски граждани, които имат българско самосъзнание.

 

Трето, темите публикувани на билбордите не може да бъдат забранени теми в македонското общество. Те трябва да се разпространяват и да се обсъждат по демократичен път. Не може да има държавен монопол върху историята и македонските граждани имат правото да се запознаят с истинската си история, а не с манипулираната комунистическа осакатена нейна версия.

 

Четвърто, в публикациите на македонските медии, услужливо бе пропуснато, че на честването са поканени президентите и премиерите на Р Македония и Р България, председателите на политическите партии, представени в парламентите на Р. Македония и Р. България, български представители в Европейския парламент, дипломатическите представителства в Скопие  на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и др., много институции  от двете страни на границата и  потомци на известни македонски войводи и възрожденци. Събитието е една от първите стъпки за практическо реализиране на резолюциите на Европейския парламент за напредъка на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, които представляват част от общата история със съседните ѝ страни. То също така подкрепя благородната кауза за развитие на добросъседски отношения между Република Македония и Република България и за опазване на общото им културно-историческо наследство.

 

Очевидно е нежеланието на така наречения "елит" да признае истината, както за историята, така и за настоящето. Раните от миналото могат да бъдат излекувани само чрез истината. България е протегнала ръка за подкрепа и за добросъседство, базирано на истината и на недискриминацията!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6839 |19.07.2016 Фрогоко! Българите в Македония: Да си върнем „ВМРО“! . 0| 4624 |09.07.2016 Македония арестува терористи от ИДИЛ . 8| 4139 |24.06.2016 Андрей Ковачев: Примерът на Великобритания няма да бъде последван от други държави . 19| 5573 |21.06.2016 Л. Младенов, Македония: До зелените тикви на квази революцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads