Реклама / Ads
6| 5789 |28.04.2014 НОВИНИ

А. Ковачев и Р. Миланов се счепкаха за тунела през Кресненското дефиле

.
Румен Миланов Източник: Булфото
Проектът за тунел от 15 км през Кресненското дефиле, който ако бъде построен, ще се нареди на трето място по дължина в Европа, постави редица въпроси за това по силите ли е на държавата да го изгради, а след това и да го поддържа.
 

 

От бранша вече застанаха против изпълнението му с няколко мотива: строежът би отнел всички средства по програма „Транспорт” до 2020 година, поддръжката ще вземе от парите за другите пътища в страната, в страната няма фирма, която би могла да го реализира, а инвестицията е поредната в Южна България за сметка на Северна.

Решението за строежа на 15-километров тунел на „Струма” беше взето през 2008 година заради опазването на природата и защитените територии в района. Проектът трябва да има две тръби с по две ленти. Сроковете за строителството са по около 10-11 г. за едната тръба. Затова от бранша настояват държавата да изпълни стария проект от 2001 г., който предвижда модернизация на участъка по сегашното трасе. Вариантът е изчислен като по-евтин и може да бъде изпълнен от български компании.

 

Защо обаче въпросът се повдига, след като процедурите вече са приключили – на въпроса в „Тази сутрин” проф. Румен Миланов, от катедра „Пътища” в УАСГ, не успя да отговори. Той обаче обясни, че в района, който е с висока сеизмична активност, при силен земетръс щетите в тунела няма да могат да се оправят, съвсем друга би била ситуацията при предлагания от тях проект. По думите му актуалният вариант е бил приет под натиска на „екологията”.

 

Председателят на „Зелените” Андрей Ковачев остро възрази на Миланов, тъй като според него тунелът е алтернатива на това, че в Кресненското дефиле не може да се строи – заради земетресенията и релефа. Той допълни, че всяка една промяна в одобрения проект ще доведе до връщане на всички пари за изграждане на магистрала „Струма”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 6403 |21.04.2014 А. Ковачев: Станишев увеличава зависимостта на ЕС и България от Русия . 9| 5344 |09.04.2014 Петков: Депутати се принизиха до Бисер Миланов . 45| 7469 |09.04.2014 Б. Миланов от затвора: Ако имам власт, ще ви приключа за 12 часа! . 18| 5214 |26.03.2014 Депутати пак накисват Б. Миланов за срещи с Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads