Реклама / Ads
12| 4269 |18.02.2016 НОВИНИ

Ковачев: Няма правен механизъм ЕК да се намеси на българо-гръцката граница

.
Андрей Ковачев
На снощната среща, на която участва заместник-областния управител на Серес, е имало предложение от гръцката страна да се направи временен прозорец за да се изтеглят част от автомобилите,които чакат продължително време.
 
Българските протестиращи водачи не са се съгласили с това предложение, защото гръцката страна не поема никаква отговорност колко време ще бъдат тези прозорци и какъв ще бъде пропускателния режим и изобщо ще се махнат ли машините от границите, заяви по БНР Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт.

Все повече си мисля, че всичко става с мълчаливото съгласие на правителството на Гърция. Вероятно, за да се оправдаят пред кредиторите и да искат намаляване на техните задължения. Ако ние настояваме за окончателно решаване и осигуряване на безпрепятствен коридор, за махането на тези селскостопанските машини в района на граничния пункт, то е, защото търпението преля. Не може повече да продължава така.

Имаме информация, че от Европейската комисия са предприели някакви разговори с гръцкото правителството, полагат усилия, но аз не вярвам, че те ще решат въпроса, защото бюрокрацията и чиновниците много трудно разбират проблемите, които ние изпитваме.

 

По този повод евродепутатът Андрей Ковачев, заяви, че очаква до дни Европейската комисия да изпрати на българо-гръцката граница представители на Комисията, които да видят на място ситуацията. Въпреки това той подчерта, че няма правен механизъм ЕК да се намеси, защото основната компетенция е на гръцката държава: Европейските институции нямат тези права, не са им делегирани от страните-членки, да могат с някакъв акт да прекратят това. Поддържането на сигурността на единния пазар трябва да бъде гарантирано от страните-членки. Може да се иска да правят частни искове срещу гръцката държава или срещу тези фермери, които блокират от гръцка страна. Доколко може Европейската комисия да започне процедура за неспазване на европейското законодателство, аз съм скептик, че би имала успех. Но отговорността е изключително на гръцката държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4333 |16.02.2016 Горов: В България няма върховенство на закона, а еднолична власт . 3| 4660 |16.02.2016 Д-р Пенков: Няма да извличаме кревати от болниците . 25| 4405 |16.02.2016 Павлова: Няма европари за Хемус, ще даваме от бюджета . 9| 5613 |15.02.2016 Павлова прекрати избора на строител на "Хемус", няма пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads