Реклама / Ads
5| 4691 |25.09.2014 НОВИНИ

А. Ковачев: ЕС, САЩ, Русия, Китай и арабските държави да са партньори срещу екстремизма

.
Андрей Ковачев
Андрей Ковачев беше домакин на експертна дискусия на тема "Дерадикализация на религиозни бойци и екстремисти", която се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Събитието събра евродепутати и специалисти по антитероризъм, радикални движения и интеграция.
 

"Радикалните движения и свързаното с тях насилие и тероризъм представляват проблем за много държави от ЕС, региона и САЩ", заяви  г-н Ковачев.

Според българския евродепутат, който е член на председателството на Европейския парламент, "в последно време има засилено влияние на екстремистки религиозни трактовки, често идващи от държави от Близкия изток и Персийския залив. Подобни влияния са насочени предимно към младите и маргинализираните общости. За преодоляването им е необходимо сътрудничество между различни институции в държавите от ЕС с цел предотвратяване на разпространението на фундаменталистки форми на ислям, екстремизъм и насилие".

 

Андрей Ковачев е категоричен, че е нужно по-тясно сътрудничество вътре в Европейския съюз и със САЩ в борбата с екстремизма: "Русия също има интерес и трябва да е наш партньор. Не можем да позволим в  XXI век гражданите на демократични държави да бъдат заблуждавани с представи за света и обществото от Средновековието и да бъдат подтиквани към насилие и война."

 

Той изтъкна още, че "ситуацията в Близкия Изток и заплахата от бойците на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Сирия ни задължава да вземем мерки срещу разпространяването на екстремизъм в Европейския съюз".

 

По последни данни има над 31000 радикални джихадисти в редиците на Ислямска държава, няколко хиляди от които са европейски граждани и могат да се завърнат в ЕС, носейки радикални идеи и опасност от тероризъм. Подобен случай бе атентатът в Еврейския музей в Брюксел, по-рано тази година, извършен от екстремисти, завърнали се от Сирия, както и осуетеният опит за нападение срещу Европейската комисия.

 

"Екстремист или терорист не се става за един ден - това е психологически и социален процес. За да бъде предотвратен, е необходимо активна работа със семействата на потенциални жертви на екстремистка пропаганда, както с училищата и общностите. Интеграцията и образованието са условията, нужни за да избегнем маргинализирането на цели общности и радикализирането им - по този начин ще имаме повече сигурност и просперитет в обществото", е категоричен г-н Ковачев.

Експертната дискусия бе част от поредица от дебати, организирани от Европейската фондация за демокрация и Мисията на САЩ към Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5631 |11.09.2014 Русия и Китай с контраудар срещу SWIFT . 4| 4709 |05.09.2014 Отново на победния път - 3:0 срещу Китай . 0| 4988 |05.09.2014 Китай - България! Гледайте мача ТУК!!! . 10| 4711 |04.09.2014 Станишев: Успехът на Китай е в ученето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads