Реклама / Ads
14| 5079 |10.04.2015 НОВИНИ

Ковачев: Състоянието на населения с българи регион в Сърбия е много тежко

.
Андрей Ковачев
В самата Сърбия, както, разбира се, и в България много трудно се отървахме от манталитета на комунизма. Този манталитет си седи. Ако минете в Босилеград през главната улица, ще видите, че тя се нарича „Маршал Тито“, училището е „Георги Димитров“, всичко е замръзнало от времето на комунизма, констатира евродепутатът Андрей Ковачев, цитиран от Фокус. Ковачев ще открие „XXII Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2015 г."
 
Ето какво казва още той: "Така че, какво да искаме от тези хора, които обещават. Кмета и на мен преди няколко години каза, че нещо ще се промени. Нищо не направи и той, разбира се. Освен това между българската общност вътре има определени противоречия. Аз се радвам, че има родолюбиви българи и български организации, както културно-информационният център на г-н Николов, към когото имам огромно уважение, както и Сдружението „Глас, което организира за 22-ри път детският великденски фестивал в Босилеград, който ние българските евродепутати всяка година подкрепяме и финансово. Аз ще бъда в неделя в Босилеград за откриването на фестивала. Обаче, проблемът е сериозен. Сръбските власти си позволяват многократно да лъжат и шикалкавят с напечатването на учебниците. Сега обещаха лично - президентът на Сърбия на президента Плевнелиев, когато беше в Белград. Уж били вече напечатани учебниците, но по мои данни не са пристигнали. Това е една сага, която продължава от толкова много години. Икономическото състояние на населения с българи регион е много тежко, като съпоставка с останалата част със Сърбия. Той е изоставен, с лоша инфраструктура, не добра перспектива за младите хора, за да останат там и накрая, това, което каза г-н Николов е наистина така с намаляването на населението на българите в Босилеград. Много се радвам, че има млади българчета, които учат в училището и които техните родители държат да запазят българските наши традиции, българския език и българската религия с нашето богослужение на български език. Всичко това, което ни свързва с България. Сърбия е тръгнала по пътя на европейската интеграция, поне на думи. Ние многократно като български евродепутати сме поставяли въпросите в докладите за напредък на Сърбия и пак, както споменах преди малко, има едно останало от комунизма шикалкавене. Не само наименованията на улиците са същите, но и в мисленето си много хора са застинали от времето на Тито", казва евродепутатът.

Единственият инструмент за преодоляване на раните от миналото е европейската интеграция. По пътя на тази европейска интеграция, ако Сърбия иска честно да стане част от европейското семейство, трябва да се зачитат правата на малцинствата, да не се шикалкави, да се решат проблемите, както икономическите, така и културните на нашите сънародници. Ние го поставяме многократно на всички нива, като евродепутати, аз и моите колеги в Комисията по външна политика. Виждаме, че Росен Плевнелиев на ниво президент също поставя този въпрос. Има, обаче, един вид пренебрежение от страна на сръбските министри, без да съобщавам имена. С един от тях говорих съвсем наскоро и той каза, че сме били повтаряли едно и също за тези учебници. Разбира се, че ще говорим за тях, докато продължавате да ни лъжете. Пет години аз говоря с колко много посланици на Сърбия за тези учебници и все нещо се получава. Нямало финансови възможности в Белград да се напечатат, нещо станало друго и 5 години ги няма тези учебници, а не се разрешават български учебници, разбира се, да бъдат изпратени в училището. Те трябва да бъдат сръбски, защото такова е законодателството на Сърбия, казва още Ковачев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4439 |09.03.2015 Състоянието на енергийната система е аварийно . 8| 4802 |04.11.2014 Състоянието на самозапалилата се жена е критично . 2| 4908 |30.09.2014 Ковачев: Страните, желаещи евроинтеграция, да скъсат с кадрите и обвързаностите с eкс комунистическите режими . 5| 4687 |25.09.2014 А. Ковачев: ЕС, САЩ, Русия, Китай и арабските държави да са партньори срещу екстремизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads