Реклама / Ads
2| 4895 |30.09.2014 НОВИНИ

Ковачев: Страните, желаещи евроинтеграция, да скъсат с кадрите и обвързаностите с eкс комунистическите режими

.
Андрей Ковачев
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП препоръчва отваряне на архивите и ограничаване на заемането на висши държавни постове на обвързаните с бившия комунистически режим кадри с цел да се подпомагане демократизацията и върховенството на правото.
 
„В Източна Европа, включително и в България, имаме горчив опит със забавения от комунистите преход към демокрация. Това позволи на тоталитарната номенклатура и работилите в тайните служби да трансформират политическата си власт в икономическа и да продължат да контролират посоката на развитие на държавата и обществото.  Осветляването на миналото е задължителна част от демократичното и европейско развитие”, това заяви Андрей Ковачев по време на изслушването на Йоханес Хан - кандидат  за комисар по съседство и преговори за разширяване.  

Ковачев попита номинирания от Австрия кандидат  дали ще подкрепи препоръките на Европейския парламент за отваряне на архивите на тайните служби от времето на тоталитарните режими с цел повече яснота около най-близкото минало, прозрачност и по-добро управление.

 

„Комунистическите архиви съдържат огромни нарушения на човешките права и представляват част от европейското историческо наследство. Гражданите на страните, които се стремят към европейска интеграция, трябва да знаят кой кой е в политическия, икономическия и медийния живот. Не можем да градим европейско бъдеще без да познаваме истината за миналото и да сме се поучили от грешките си”, категоричен е Ковачев.

Българският евродепутат, подчерта положителния пример на Германия, която след обединението си е отворила веднага архивите на Щази и успешно е предотвратила заемането на висши държавни длъжности, включително и в съдебната система, от номенклатурата и агентите, работили за тоталитарния режим.

 

В отговора си Йоханес Хан подчерта, че е необходим много отговорен подход по темата: "Отварянето на комунистическите архиви е справедливо предложение и смятам да го включа в нашите преговори. " заяви той.

 

Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, повдигна въпроса за предоставянето на архивите на УДБА и свързаните с нея служби на сега суверенните държавите, които са били част от бивша Югославия.

Според него "комунистическата идеология и нейните носители са в основата на политиките на Скопие за посегателство върху културното и историческото наследство на България. Практиките от миналото отдалечават редица държави, включително и нашата страна от успешна интеграция в ЕС".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4668 |25.09.2014 А. Ковачев: ЕС, САЩ, Русия, Китай и арабските държави да са партньори срещу екстремизма . 27| 5327 |14.05.2014 Андрей Ковачев: Премиерът е кукла на конци . 9| 6024 |09.05.2014 Андрей Ковачев: Управляващите искат да ни направят 100% енергийно зависими . 34| 5024 |07.05.2014 Андрей Ковачев: Протестът срещу управляващите да се трансформира в масов вот на евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads