Реклама / Ads
0| 4053 |14.04.2016 НОВИНИ

Ковачев се застъпи за правата на бг общностите в Албания и Турция

.
Андрей Ковачев
Българите в Албания чака десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.
 

"Обръщам се към албанските официални представители и ги призовавам за решаване на този въпрос, който чака от десетилетия. Призовавам ви, признайте българското малцинство и нека заедно да допринесем за това албанските граждани да станат и европейски граждани", заяви Андрей Ковачев по време на изказването си пред Европейския парламент по време на априлската пленарна сесия в Страсбург.

 

Евродепутатът уточни, че през 1932 г. съгласно резолюция, гласувана от Втората балканска конференция в Истанбул, двете страни подписват заключителен протокол, в който дословно се заявява следното: "Чл.1: Албанската делегация признава съществуването на българско малцинство в Албания." Поради смяна в правителствата и настъпващата световна война, резолюцията така и не е ратифицирана. Въпросът оттогава до днес е поставян неизменно.

 

Според Ковачев, зачитането на правата на малцинствата е един от най-важните критерии, които кандидат-членките трябва да изпълнят за да могат да се присъединят към ЕС. "В тази връзка, в Албания не трябва да се допуска дискриминация към етнически малцинства, включително и към българското, единственото непризнато историческо малцинство, което от десетилетия чака да бъде признато."

 

Българският евродепутат обърна внимание и на съществуването на турски граждани с български исторически произход, например в регионите на Източна Тракия, около град Пехливанкьой, познат под българското име Павлово, в региона на Бандърма в Мала Азия, на Мраморно море и др. Той заяви, че спазването на техните права изисква осигуряване на достъп до обучение на български език, достъп до български медии и свобода на самоопределение без заплаха от репресии.

 

Ковачев наблегна  че от Турция се очаква да спазва постигнатото споразумение с ЕС за мигрантите и да не се допуска създаване на нови пътища на миграция след ограничаването на досегашния балкански маршрут, а така също да повлияе на Азърбайджан за намиране на мирно решение на наново възпламенилия се конфликт за Нагорни Карабах.

 

Андрей Ковачев направи изказвания по тези теми във връзка с дебатите по повод на годишните доклади на ЕП за Албания и Турция  за 2015 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5162 |10.04.2016 Константин за случката в "Плаза": Ще си търся правата . 0| 4577 |28.03.2016 Путин ще обсъди с Елтън Джон правата на гей общностите . 0| 5484 |22.03.2016 Ковачев за Фрог: Ужасени сме! Никой от нашите не е бил на летището . 5| 4330 |18.03.2016 Г. Ковачев: Горанов ще държи еднолично парите на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads