Реклама / Ads
1| 3901 |27.10.2016 НОВИНИ

Ковачев: Завръща ли се ядрената надпревара?

.
Андрей Ковачев
Решението на Русия да прекрати споразумението за утилизация на плутоний и петият ядрен опит на Северна Корея са предизвикателства пред света.
 

„Понятия от моето детство като „атомно убежище“ и „обучения в случай на ядрен взрив“, за които смятах че принадлежат на миналото, за съжаление се завръщат, заяви Андрей Ковачев по време на дебат за ядрената сигурност в Европейския парламент. Той допълни, че  е безумно и варварско  да се използват страховете на хората за заплаха и за постигане на геополитически цели.

 

Евродепутатът припомни,   че Русия е разположила ракетни комплекси "Искандер", които могат да носят ядрени глави - в Калининград, на самата граница на ЕС. „Притеснителни са и изказванията на водещи руски политици, че Русия има право да разположи и съхранява ядрени оръжия на територията на Крим. Не по-малко тревожеща е новата руска военна доктрина, представена през 2014 г., която позволява използването на ядрени оръжия срещу страни, която не притежават такива, както и решението на Русия да прекрати руско-американското споразумение за утилизация на плутоний, като поставя неприемливи условия“, подчерта Ковачев.

 

Андрей Ковачев изтъкна, че преди месец  Северна Корея е провела поредния си ядрен опит в грубо нарушение на резолюциите на ООН и  че страната вече може да монтира бойни глави на ракетите си. Той призова Северна Корея да спазва международните си задължения като се върне на масата за преговори и прекрати незабавно ядрената си програма.

 

Според евродепутата „увеличаването на сигурността на ядрените оръжия, позиционирани в неядрени държави, в непосредствена близост до военните действия в Сирия, също трябва да бъде сред нашите непосредствени приоритети. Един от най-опасните сценарии е попадане на част от това въоръжение в ръцете на терористични групи и недържавни образувания. Подсилване на мандата на Международната агенция за атомна енергия и включването на клаузи за неразпространение на оръжия за масово поразяване в договорите на ЕС с трети държави са стъпки в правилната посока.“

 

Андрей Ковачев направи изказване по тази тема по време на второто октомврийско пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург във връзка с дебатите по повод приемането на резолюция за ядрена сигурност и неразпространение на ядреното оръжие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4717 |06.10.2016 Ковачев: Сирия е най-голямата хуманитарна катастрофа на нашето време . 2| 8135 |03.10.2016 Студената война се завръща: Путин скъса 16-годишно споразумение със САЩ . 0| 3395 |10.09.2016 Лятото бавно се завръща . 0| 4363 |22.07.2016 Ковачев: Македония е в задънена улица и заради фалшификациите на общата ни история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads