Реклама / Ads
16| 6034 |09.12.2012 НОВИНИ

Д. Ковачева: Маргарита Попова ми остави тежко наследство

.
Диана Ковачева
Над мен натиск няма; никой не ме е заплашвал по телефона, не вдигам на непознати, разясни министърът на правосъдието.
 

Маргарита Попова ми остави доста тежко наследство, трябва да се справяме с проблеми, натрупани от доста години, обяви по БТВ министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Става дума за много изоставени дела, сблъскваме се с много изтичащи срокове, каза Ковачева и даде за пример Закона за съдебната власт - никой не беше работил по него от гледна точка на адекватни процедури за избор на членовете на ВСС. Очевидно предишният екип бе решил, че процедурите не са толкова важни, посочи тя. Заварих ведомството празно и без екип, каза тя.
 

Наказателните процедури срещу страната ни се дължали на забавената реакция на институциите. Три наказателни процедури заварила тя. С едната сме се справили - това е наказателната процедура срещу Агенцията по вписванията. Предстои да бъдат отменени още две процедури - по закона за нотариусите и невъзможността на европейските адвокати да работят в България, каза Ковачева.
 

Над мен натиск няма. Аз съм от тези, които не са толерантни към корупцията, добави тя. Смисълът бил съдебната система да се чисти сама отвътре. Важно е да бъдат пресечени конфликтите на интереси и търговията с влияние в нея. Това ще стане с активното участие на съдии и прокурори. ВСС е на ход. Има механизми за борба с корупцията, но те не се използват, каза Ковачева.

 

Никой не ме е заплашвал по телефона, не вдигам на непознати, каза още Ковачева. По въпроса защо иска да намали мандата на главния прокурор нот 7 на 5 години Ковачева обясни, че работата е много тежка, а и ако е избрана неподходяща фигура на поста, да се смени по-скоро.

До края на мандата Софийският районен съд ще се пренесе в две нови сгради, там ще има 70 зали, повече съдии, повече дела, повече респект към съдебната власт, осведоми още Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5446 |01.12.2012 Д. Ковачева: 7-годишен мандат е много . 22| 5261 |28.11.2012 M. Попова: Присъдата доживотен затвор без замяна е нехуманна . 59| 6047 |16.11.2012 Маргарита Попова: Гордея се с президента Плевнелиев! . 12| 5918 |04.10.2012 Диана Ковачева: В новия ВСС няма лобита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads