Реклама / Ads
4| 5538 |24.05.2011 НОВИНИ

Коварен майски вирус

.
Ако ви боли гърлото и гласът ви почти е изчезнал, ако повече от седмица се влачите отпаднали и ви мъчи упорита хрема, поразил ви е коварният майски вирус.
 

Става дума за параинфлуенца - респираторна инфекция, която обича променливото време и сега се е вместила между свинския грип, който ни мъчи през зимата, и летните ентерозарази
, предупреждава 24 часа. Редуването на жега с дъжд и вечерен хлад е идеално за циркулацията на парагрипния вирус и стотици в последните 10-15 дни се оплакват от симптомите, твърдят лекарите.

По-податливи са възрастните
. При някои заболяването започва с внезапно вдигане на температура. Ако до 3-ия ден не мине, включва се антибиотик. Пролетен вирус повали стотици и напълни лекарските кабинети с хора, оплакващи се от болки в гърлото, паднал или напълно изчезнал глас и кашлица. Става дума за парагрипен вирус, който върлува в последните 10-15 дни, обясни д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния 11-и диагностично-консултативен център. Предава се по въздушно-капков път. Инкубационният период е около седмица. В повечето случаи започва с болки в гърлото и висока температура - около 38 градуса. Усещането е много неприятно - човек чувства постоянно дращенев носоглътката и топче в гърлото, обясни специалистът. Може да се появи и главоболие.

Параинфлуенцата поваля повече възрастни, отколкото деца, каза д-р Георгиев. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати, които са на базата на парацетамол и витамин С. За да облекчите болките в гърлото и да отпуснете областта на ларинкса, е добре да вземете противоалергични препарати. Ако продължавате да поддържате температура и да кашляте и след 3-я ден, ще се наложи антибиотична терапия.

Времето сега е променливо и се върти коктейл от респираторни вируси, каза д-р Ангел Кунчев, епидемиолог от здравното министерство. Става дума не само за парагрипни, но и за рино-, за аденовируси и респитаторно-сентисиални заболявания. За разлика от грипа те засягат повече горните дихателни пътища и протичат с хрема и лека температура. Следващата по-сериозна вълна, която се задава, е с ентеровирусите, които се развиват при постоянна температура над 25-28 градуса. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 6008 |01.05.2011 С. Станишев плюе правителството пред първомайски митинг . 0| 4980 |16.05.2010 Майски студ скова страната - 9 градуса в София . 3| 5691 |30.11.2009 Заплаха от нов вирус вещаят медици . 2| 6105 |31.10.2009 277 души са носители на новия грипен вирус у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads