Реклама / Ads
11| 7212 |06.06.2008 НОВИНИ

Коварен пролетен дъжд удави красива София

.
Пролетното слънце над столицата бе закрито от облаци към 16 часа в петък, 6 юни. Заваля. За час кръстовища, подлези и цели квартали се оказаха наводнени. Коварният порой превърна в блато половината град.
 
Под вода остана района на спирка „Триъгълника", където трамвай закъса, сякаш връхлетян от урагана „Катрин" (ало, Ню Орлиънс, как сте?). Бе обявена мобилизация за спасяване на хората. Те бяха измъкнати с лодки от храбри служители на Гражданска защита и пожарната. Битката с водната стихия продължила повече от час. Пътници се молели последователно на Господ, Емел Етем и Бойко Борисов. Това споделиха оцелели от дъждовния ад, но не е ясно дали са били чути. Няколко наводнени мотриси имало и в зоната след надлез „Надежда". Пътниците, повечето от които били с редовни билетчета, изпаднали в покруса. Някои се опитвали да се свържат с близките си по мобилни телефони, за да съобщят, че ако нещата се развият още по-водно, може и да не се видят повече. В този момент пристигнали екипи на Гражданска защита. Преди да започнат да извозват хората с лодки, яхти и шлепове, защитниците на гражданите направили стотина снимки на събитието, за да увековечат героичната акция. Имало разплакани гражданки, които обаче бързо се съвзели и скочили в лодките, подобно на пасажерите от „Титаник". Някои пеели... Положението наистина било опасно, тъй като водата достигнала дълбочина над 1 метър. Добре че в пороя не попаднали хора в неравностойно положение, защото...

Под водата се оказаха немалко столични подлези. Кръстовището на Орлов мост, в посока стадион „Васил Левски" бе залято за 112-ти път през последните 4 години. Някои коли караха бавно, други спираха, трети се опитваха да плуват безуспешно и потъваха. На всички им спираше дъхът от величавата гледка: до езерото „Ариана", ремонтирано години наред с милиони левове, за минути се образува естествен водоем без стотинка инвестиция. С помощта единствено на няколко запушени от години шахти!

Огнеборци от столичната служба за пожарна и аварийна безопасност бяха вдигнати по тревога и с 23 автомобила се заеха да отводняват най-тежко пострадалите от гадния юлски дъжд София. Най-драматично е положението в района на Министерски съвет, сградата на Националното радио, Бърза помощ и трамвайното депо "Надежда", гласят тревожните комюникета от пресцентъра на МВР. Мобилизирани са допълнителни сили на пожарната от София и областа, както и в Перник. Само за час и половина над 100 жилища в столицата са наводнени.

poroi1.jpgСпоред полицията критично се е повишило нивото на Перловската река при Орлов мост, където водата наближава нивото на моста. Залят е подлезът пред сградата на Министерския съвет и друг - пешеходен подлез на ул. "Латинка". Образувалата се пълноводна река при колелото при Сточна гара е дълбока близо метър и при други обстоятелства става за плуване.

Заради наводнението е спряно движението на тролеите и трамваите в засегнатите райони, което означава в половин София. Мобилизирани са всички сили на полицията, пожарната и гражданската защита.

Послеслов на дописката: Причините за водната драма са до болка познати: непочистени шахти, задръстена канализация от години, лоша инфраструктура, безразборното строителство. Синоптиците, тези лоши вестители, още преди седмица предупредиха, че се задават дъждовни дни. Общинарите обаче са заети с къде-къде по-важни неща. Правителството пък е заето по презумпция - нека се наводнява сградата му.

В задачата се пита: ще узнаем ли поне веднъж, кой е виновен за това отвратително състояние на нещата в този град и ще понесе ли той някаква отговорност. Знайно е, че всички пречат на кмета Борисов, знаем, че е смел и готов да спасява денонощно давещи се столичани, но нека този път каже нещо смислено по въпроса с пороите, а да не се оправдава, че Станишев е пуснал казанчето с водата... Споменах казанче, тъй като при дъжд София всеки път се превръща в огромна задръстена тоалетна чиния. Когато не вали е просто тоалетна чиния, но това е друга тема. Чакаме без нетърпение „разтърсващите обяснения на кмета" - 1233 епизод, трети сезон. Евалла, общинарите, пак ще щипните няколко милиона за почистване на шахтички и каналчета. И кака ви Емел ще щипне. Купете поне шнорхели и ги накичете по стълбовете на критичните места, да ги ползват гражданите при следващия дъжд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4760 |06.06.2008 Искат да се забрави трагедията във влака София-Кардам . 0| 4940 |28.05.2008 София блокирана официално . 4| 12104 |28.05.2008 Овчаров предвиди инфлацията; Софиянски "изкопа" бг петрол . 0| 6261 |26.05.2008 Билетчето за градския транспорт в София скача на левче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads