Реклама / Ads
20| 13718 |19.03.2020 НОВИНИ

Край на свободата на словото. Репресиите на прокуратурата срещу лекари започнаха

.
Източник: БГНЕС
Пловдивската Районна прокуратура разследва двама лекари от МБАЛ „Св. Мина“ за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са Румен Стоилов и Цветан Деведжиев. Двамата медици са оповестили, че болницата няма подготовка да поеме болни от коронавирус, че липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал поради тази причина.
 

Припомняме, че Областният кризисен щаб в Пловдив преди седмица реши УМБАЛ „Св. Мина“ да е лечебното заведение, което ще поема болни с коронавирус, в случай че се изчерпи капацитетът на другите болници.  В резултат на решението завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов изпратиха открито писмо. То съдържаше критика към решението и в него се обясняваше, че в болницата няма доставени дори лични предпазни средства за медиците, така нужни в подобни случаи. Няма и нужния брой респиратори, липсват инструкции за работа в новата ситуация, тампони и разтвор за вземане на проба за изследване на вируса, както и денонощна охрана.






Днес правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че от новите законодателни промени, свързани с извънредната ситуация, ше отпадне текстът, който предвиждаше санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус. В закона остава текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за разпространение на невярна информация за болестта.

 

Досъдебното производство 133/2020 г. срещу докторите е образувано с постановление на Районна прокуратура- Пловдив от 18 март 2020г.  В него се казва, че на 17 март 2020г. в гр. Пловдив, "чрез средствата за масово осведомяване, са били предадени заблуждаващи знаци за тревога".

 

Досъдебното производство е възложено на Отдел „Икономическа полиция“. Двамата лекари са разпитани. Румен Стоилов и Цветан Деведжиев са били предупредени с протокол по Закона за МВР, гласи официалната информация от ведомството. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели, твърдят от органите на реда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4211 |16.03.2020 Край на почивките! Египет спира всички международни полети . 4| 5142 |09.03.2020 Никой не е тествал за коронавирус италианците на газопровода ”Балкански поток” край Плевен . 5| 5675 |08.03.2020 Д-р Атанас Мангъров: Мерките на правителството са крайни . 1| 4883 |05.03.2020 Земетресение край София. Близо 3 по Рихтер разлюля село Мирково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads