Реклама / Ads
0| 4833 |17.06.2010 НОВИНИ

На крачка сме да прескочим Шенген

.
България и Румъния са вече с една стъпка по-близо до отмяна на проверките по вътрешните граници на ЕС, след като последните оценки показват, че и двете страни отговарят на изискванията за защита на данните, нужни за свързването им към Шенгенската информационна система.
 

Европейският парламент гласува с голямо мнозинство доклада на евродепутата Карлуш Коелю (ЕНП) за въвеждането на Шенгенската информационна система в България и в Румъния.
По този начин ЕП даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Окончателното решение, което ще определи датата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система, ще се вземе от Европейския съвет.Съгласно пътната карта, следващата оценка за България се предвижда да бъде направена в периода 22-26 ноември т.г.

"Приемането на доклада от ЕП е първата важна стъпка към присъединяването на нашата страна към Шенген. Това предизвиква ентусиазма на всички български граждани, защото означава възможност за отмяна на проверките по границите и ефективното право на свободно движение по цялата територия на ЕС", коментира евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева. Да си част от Шенгенското пространство означава и засилено полицейско и митническо сътрудничество, особено в контекста на борбата с трафика на хора и стоки, а в по-общ план - и в борбата с организираната престъпност, добави Неделчева.

"Членството ни в Шенген има както практическо, така и голямо символично значение. Цели поколения българи живяха като в лагер, обграден с телени мрежи и стени. С влизането в Шенгенското пространство границите със страните-членки ще станат символични и ние ще можем да се придвижваме напълно свободно.Влизането в Шенген обаче означава и голяма отговорност за България и гласуваното й доверие като външна граница на ЕС. Нашата страна ще трябва да гарантира както своята сигурност, така и сигурността на своите партньори", коментира ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП Андрей Ковачев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4628 |01.02.2010 Сключваме договори по Шенген до 31 март 2010 . 1| 5783 |21.12.2007 Шенген се разшири; ние не сме вътре . 0| 8039 |02.03.2007 „Интерпол” на крачка от поръчителите на атентата срещу Илия Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads