Реклама / Ads
18| 6113 |26.10.2013 НОВИНИ

Кръгът ”Капитал” изпълзял зад студентските протести

.
Това твърди в. Монитор. Хора на Прокопиев се самопоканили в Алма матер. Замазвали следите от аферите на кабинета на ГЕРБ и служебния му клонинг. Пипалата на скандалния олигарх Иво Прокопиев се впиха в студентския протест в Софийския университет. Служители на „Капитал” се самопоканиха на окупацията на Алма матер, пише дословно вестникът.
 

Отчаяният опит на фалиралия бизнесмен Прокопиев да овладее протестите лъсна вчера сутринта, когато журналисти, сред които и от неговата медийна група, посетиха младежите във Факултета по журналистика, които втори ден са блокирали зала номер 13. Подкрепа за студентите декларираха освен вестник “Капитал” и журналисти от присъдружната на Реформаторския блок агенция „Медиапул”. Най-скандална обаче беше появата на Ивет Добромирова – пиар специалист и пожизнен говорител на служебния премиер Марин Райков. Повечето от представените медии преди време добиха популярност основно заради факта, че са получавали финансиране от едни и същи фондации, силно приближени на Прокопиев. Въпреки че самите студенти на няколко пъти декларираха, че не желаят да участват в никакви политически пиар акции, това не попречи на шефа на чисто политическия сайт „Норешарски.ком” Николай Стайков да изрази „гражданското” си съгласие с младежите, твърди Монитор.

 

Зад появата на тази странна агитка сред студентите в СУ прозира опитът на Прокопиев и на политическия му ментор – президента Росен Плевнелиев, да  съживят затихващите протести срещу кабинета „Орешарски“. Целта на мероприятието е да бъде свалено правителството, за да се заметат следите от управлението на ГЕРБ и неговия клонинг – служебния кабинет, а скандалният олигарх пак да получи възможност да реди козовете си в политиката и икономиката. Дори и да сбъдне съкровената си мечта - да се измъкне от примката на фалита.

 

Кукловодите на този спектакъл сигурно имат от какво да се притесняват. Прокуратурата започна да нищи аферите им. Като например скандала с крупната афера около проекта „Белене“. Както правителството на Борисов, така и служебният кабинет на Райков са правили плащания въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет за спиране на проекта. Последното от тях е направено на 29 май т.г., в последния работен ден на служебния кабинет с министър на икономиката Асен Василев, и е за над 4 млн. лв. От цялата афера данъкоплатецът само с три фактури е ужилен със 7 млн. лева.

 

Другият грандиозен скандал, с който ще бъде запомнен служебният кабинет, беше опитът за манипулиране на изборите. На 14 октомври Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Обвиненията срещу него са за престъпление по служба във връзка с допечатаните бюлетини в Костинброд.

 

Групата „Типинг пойнт“, ползваща щедро парите на Джордж Сорос, от антиправителствения протест на жълтите павета сега се телепортира в Алма матер. В центъра на тази организация за политическо инженерство е фалиралият олигарх Иво Прокопиев, който с крупни финансови машинации успя да засмуче 400 милиона от български и чужди банки. В последните месеци бизнесменът все повече губи почва под краката си, като полага неистови усилия да спаси остатъците от замиращия си бизнес, като го преструктурира. Кризата затисна дотам „Икономедиа“, че компанията, в която Прокопиев държи 51%, е принудена да се изнесе от офиса си. Преди дни стана ясно, че се готвят още промени в управлението на компанията, които илюстрират превръщането й в семейна фирма. Бившият главен редактор на „Капитал“ и „Дневник“ Галя Прокопиева става изпълнителен директор на „Икономедиа“ от началото на 2014 г. Дотогава дружеството ще продължи да се представлява от Лилия Апостолова, на която издателят изрази публична благодарност.

 

Заслуга на Прокопиев и на дирижираната от него група "Типинг пойнт" беше, че в кабинета Борисов през 2009 г. попаднаха четирима министри - Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, а служебният кабинет беше нареден изцяло от него. Общото между четиримата споменати бивши министри е, че всички те са семейни приятели на Прокопиев.

 

Дянков остави 800 млн. лв. дефицит в бюджета. Последиците от управлението му още не са преодолени. Благодарение на намесата на БНБ и на Комисията за финансов надзор (КФН) беше осуетен също и опит на Дянков да прилапа Сребърния фонд заедно с Прокопиев.  Ако тази машинация беше успяла, към днешна дата фискалният резерв щеше да е с 2 млрд. по-малко, отчете управителят на централната банка Иван Искров. А пари за пенсии можеше днес и да няма.

 

Преди два дни пък червеният депутат Георги Свиленски разкри, като се позова на справка от ведомствата за изплащаните бонуси за периода 2010-2013 г., че по времето, когато Дянков предлагаше „постна пица”, оглавяваното от него финансово министерство е раздавало крупни бонуси на калпак. Така средно шефовете на дирекции са вземали по 5000 лв. на месец, а началниците на отдели - по 3000 лв. Възнагражденията на хората в политическия кабинет на финансовото министерство, сред които зам.-министри, главни секретари и съветници, са скочили с 300% през 2012 г. в сравнение с 2010 г.

 

Третият министър на кръга „Капитал” -  Трайчо Трайков, беше уличен в конфликт на интереси, защото притежава акции във фирми на Прокопиев. След като изпадна от властта още по времето на ГЕРБ, той смени политическата си ориентация и в момента се опитва да се имплантира отново по някакъв начин във властта чрез Реформаторския блок.

 

Лице на групата и задкулисен играч продължава да е държавният глава Росен Плевнелиев, който по конституция би трябвало да е независим и равно отдалечен от всички политически партии. Той обаче не може да се отърве от зависимостите в кръга, който го произведе като политическа фигура, и зае страна още в началото на протестите, които се опитват да съборят законно избраното правителство. Разследване на ТВ7 през септември показа как офшорни компании са използвани от Прокопиев и президента Росен Плевнелиев за отклоняване на милиони към Кипър, а държавният глава си е купил палата в Гърция за 700 000 евро, платени в брой. Така, защитавайки позициите на кръга „Капитал“, Плевнелиев пази и общия им бизнес с Прокопиев, пише още Монитор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 14805 |14.10.2013 Кръгът „Капитал” на Иво Прокопиев стоял зад Реформаторския блок . 9| 5439 |07.10.2013 Радан Кънев: Олигархия не е само кръгът "КТБ", има над 15 такива . 15| 5045 |16.08.2013 Ангел Найденов: ГЕРБ и кръгът "Капитал" подклаждат протестите . 17| 8215 |06.06.2013 Т. Дончева: Кръгът Монтерей и ТИМ са се настанили в кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads