Реклама / Ads
3| 6066 |02.01.2015 НОВИНИ

Край на чакането пред гишета при продажба на автомобили

.
Чакането пред гишетата на общинските данъчни служби при продажба на автомобили остава в историята. При смяна на собствеността КАТ ще подават по електронен път информация на данъчните за сменената собственост, съобщи БТВ.
 

В момента системата работи в тестов вариант само в София и Велико Търново. Резултатът от свързването на КАТ с общинските данъчни служби обаче ще изкара на светло всички дължими такси, без при това данъкоплатците да се редят на опашки пред гишетата в общината.

 

„Така се надяваме, че по новата система ще се избегнат нуждата и неудобството, където ще търсим данък за автомобил, с който те са се разделили от 10 години в някои случаи”, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Само от данък МПС в бюджета на София са заложени приходи от 72 млн. лв. Месечно в столицата стават по 10 000 сделки с коли. Това означава, че поне 20 000 данъкоплатци трябва да подават декларации.

Подаването на декларация за колата пред данъчните ще се налага, когато возилото е онаследено или с повече от един собственик. „Това е голямо облекчение, аз имам електронно банкиране, чудесно е, това е хубаво”, казва столичанинът Радослав Димитров.

 

В столичния КАТ средно по 800 автомобила като нов внос или смяна на собственост получават нова регистрация. „Към настоящия момент се предоставя информация всеки работен ден чрез електронната страница на Министерство на финансите за новорегистрираните превозни средства и собствениците им”, обясни началникът на сектор МПС в КАТ – София Николай Петров.

„По-добре ще е, защото ще улеснят и няма да има едно разкарване допълнително. Дори сега не е порблем, но ще спестят на хората излишно разказване”, смята Емил Тодоров, който също би се възползвал от услугата.

Само от тази мярка в Столичната община разчитат да увеличат събираемостта на данък МПС с 5 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5083 |31.12.2014 Шест общини пред прага на екологично бедствие . 134| 11093 |31.12.2014 Гамизов предрича: Путин ще предизвика ядрена катастрофа в Украйна . 11| 4768 |29.12.2014 8-годишно дете почина пред Спешното отделение в Разград . 2| 4995 |28.12.2014 Иван Петров, ССЗБ: Искаме социални предобивки като тези в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads