Реклама / Ads
7| 6192 |07.09.2012 НОВИНИ

Край на кухите фалити

.
Държавата ще сложи край на кухите фалити. Промените в Търговския закон, които ще прекратят измамите с развалянето на договори със задна дата, са внесени от депутата от ГЕРБ Емил Радев.
 

Сега при несъстоятелност всяка сделка, сключена дори и преди 10 години, може да бъде разваляна. Според новите текстовe сделки може да се развалят само до 2 години назад от датата, на която е подадена молба в съда за обявяване в неплатежоспособност на дружеството, пише в. Труд. Досега такъв срок нямаше, което даваше възможност за големи измами. Промени в търговския закон, които да сложат край на кухите фалити със задна дата, внесе в сряда депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

 

Досега имаше възможност при несъстоятелност всяка сделка, сключена дори и преди 10 г., да бъде разваляна. Това “ужили” немалко собственици на апартаменти. Те останаха без собствеността си, въпреки че са платили на строителния предприемач. “В един момент се оказваше, че строителят влиза впроцедура по несъстоятелност със задна дата, т.е. по-ранна от тази, на която е сключена сделката, и купувачът оставаше без имот”, обясни Радев. Според внесените промени сделки ще се развалят само до 2 години назад от датата, на която е подадена молба в съда за обявяване в неплатежоспособност на дружеството.
 

Другият огромен проблем с досега действащия закон бе, че дори и да има обезпечение, то падаше. Сред най-ощетените бяха банките, тъй като ипотеките им падат и те стават редови кредитор. Например отпуснат е кредит от 3 млн. лв., обезпечен за 3, 5 млн. лв., който кредитополучателя не покрива. Когато банката преминава към искане за обявяване на фирмата в несъстоятелност, длъжникът й заявява, че вече дължи 5 млн. лв. неустойка по друг стар договор. На това основание съдът решава, че компанията е била в състояние на неплатежоспособност още преди банката да учреди ипотеката си и включва заема от 3 млн. лв. към целия дълг. Така вместо да си прибере парите, банката се задоволява с пропорционален дял от общото задължение.
 

След законовата промяна, за която банките настояват още от 2010 г., те вече няма да губят обезпеченията по отпуснатите кредити. Изискването е те да са договорени преди или в момента на подписване на договора за кредит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5680 |27.08.2012 Затвор до 3 г. за подпалвачите край с. Пастра . 5| 9939 |18.08.2012 Акула мутант край Ахтопол всява ужас . 2| 4964 |17.08.2012 Укротиха огъня край Поморие и Несебър . 18| 5158 |14.08.2012 Н. Младенов се нанизал на винкел край Евксиноград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads