Реклама / Ads
9| 5702 |09.09.2010 НОВИНИ

Край на плащането в брой над 5 хиляди лева

.
Всички плащания на суми над 5000 лв. вече ще се правят по безкасов път.
 

За целта министрите приеха законопроект за ограничаване на плащанията в брой, който ще бъде внесен в парламента, пише вестник Труд днес. Ограничението ще важи и за суми под 5000 лв., ако представляват вноски по задължения за общо над 5000 лева. Правителството задължи работодателите да превеждат заплатите само по банков път. Ако в селищата, както и по месторабота и по местоживеене на служителя, няма нито банков офис, нито банкомат той ще получава парите си в пощата, както правят в момента пенсионерите. И пощите ще ни изплащат заплати

Българите ще получават заплатите си от най-близката поща, ако в тяхното населено място няма банков офис или банкомат. Правителството забрани вчера даването на заплати кеш, като прие специален законопроект за ограничаване на плащанията в брой. Изключение ще се прави единствено за тези хора, които нямат доставчик на платежни услуги нито в селището, където работят, нито в населеното място, където живеят. Такива на практика обаче почти няма, тъй като в мотивите си финансовото министерство приема, че и пощите са доставчици на платежни услуги. И предлага те да поемат изплащането на заплатите в малките селца, така както в момента раздават пенсии и социални помощи.

Според ведомството на Симеон Дянков пощите вземали ниски комисиони (8,5 промила за пенсиите и 1,5 промила за социалните плащания) и това нямало да натежи на бюджета на работодателите. Едва ли обаче таксите ще са едни и същи за НОИ, който превежда милиони през пощите, и за собственичката на хоремаг, която трябва да плати заплата само на дъщеря си например.

В проектозакона правителството задължи всички хора, които плащат над 5000 лв., да го правят по безкасов път. Ограничението ще важи и за суми под 5000 лв., ако са частични плащания по задължение, надвишаващо 5000 лв. В този случай попадат повечето вноски по лизинги, които могат да са не само към банки, но и към частни фирми. Разпоредбите ще важат и за плащания във валута на територията на страната, ако тя надвишава равностойността на 5000 лв. към деня на операцията.

Министрите приеха и строги наказания за всички, които няма да спазват закона. Гражданите ще плащат глоба в размер на 25% от сумата, а фирмите - 50%, ако данъчните ги хванат, че извършват операции кеш. При повторно нарушение бирниците ще изземат цялата платена сума (ако сгафи фирма) или половината от парите (ако става дума за физическо лице). (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6176 |05.09.2010 Петима загинаха в зверска катастрофа край Провадия . 4| 6158 |31.08.2010 Двама гинат в зверска катастрофа край Владая . 16| 5096 |24.08.2010 А. Ангелов: Не може президентът до безкрайност да отхвърля предложенията ми . 1| 5090 |22.08.2010 Труп на българин изплува край Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads