Реклама / Ads
6| 10207 |23.12.2011 НОВИНИ

За "кражба" имало 12 евфемизма в българският език

.
Когато използваме евфемизми, животът тръгва накриво.
 

Чрез евфемизмите заместваме обидни или дразнещи за околните думи с такива, които са по-приемливи. Така например в българския език в наши дни се използват поне 12 думи, които описват извършването на кражба по един завоалиран начин. Това заявипо БТВ проф. Любомир Халачев.

Той сподели, че, работейки по проблеми на глобализацията, се е натъкнал на много интересни факти, като този, че вскимосите в Гренландия имат над 20 думи за понятието бяло. Причината е, че те са заобиколени от бяло навсякъде.

„Ние пък имаме едно от най-богатите разнообразия за думата кражба. Тези измислени от нас понятия заместват истинската дума по лош начин – маскират я. Така вместо да се посочи ясно проблемът, той се завоалира”, казва професорът. Според проф. Халачев хората трябва да знаят, че използвайки завоалирани думи, които смекчават смисъла на истинските значения, се унищожава разликата между добро и зло. А колкото по-ясно се прави разлика между двете понятия, толкова по-лесно е на обществото да функционира правилно според ясни норми и порядки.

Примери за съвременни понятия, заменящи думата "кражба":
Отклоняване на средства
Набиране на финансов ресурс
Неправомерно изразходване на средства
Нерегламентирана трансакция от банкомат
Нерегламентирано отнемане на превозно средство
Несанкционирано проникване в жилище
Точене на пари
Източване на ДДС
Теглене/даване на необезпечени кредити
Активно пренасочване на милиони

„Аз не съм езиковед и не съм проучвал темата много внимателно и сигурно има още много такива понятия”, увери професорът. В заключение той подчерта, че когато използваме евфемизми, животът тръгва накриво. „Не трябва да размиваме разликата между добро и зло. Трябва да се каже на децата, че думите убиец, крадец, лъжец... са лоши неща. Но не трябва да объркваме децата, че ако съседът прави нещо нередно, то е много лошо, а ако нашето семейство прави нещо нередно, то не е чак толкова лошо”, заяви проф. Халачев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4566 |09.12.2011 Трети човек с Яна не е имало . 15| 5775 |09.11.2011 Полицията претърсва имотите на Рашкови; имало злато? . 24| 5321 |28.08.2011 СДС и ДСБ са заедно; имало компромис . 17| 6743 |22.06.2011 Васа Ганчева в „Пирогов”, имало опасност за живота й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads