Реклама / Ads
2| 4246 |24.08.2016 НОВИНИ

Кралев: Големите ”експерти” предричаха, че няма да има медали

.
Красен Кралев
Трите медала не бива да ни успокояват и започнатите реформи трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, за да излезем от кризата, заяви министърът на спорта Красен Кралев по bTV. Форумът приключи успешно за нас. Изкарахме много тежък период, имахме силни моменти, но и тежки ситуации. Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири - на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов, каза още Кралев.
 
Големите „експерти“ ни предричаха, че ще се върнем без медал и опитаха още през първата седмица да създадат голямо напрежение в страната. От третия ден започнаха да питат къде са ни медалите при положение, че имаше още две седмици до края на олимпиадата.

Предстои приемането на нов закон на спорта. Надявам се той да реши голяма част от проблемите. Държавата трябва да продължи да изгражда спортната инфраструктура и да реновира настоящата. Треньорите трябва да се замислят сериозно върху работата си и да продължат да се усъвършенстват, а президентите на федерациите трябва да обърнат много по-голямо внимание на детско-юношеския спорт, за да вървим напред.

Има много работа, но трябва да приемаме малко по-спокойно и успехите, и неудачите, защото това все пак е едно спортно състезание. Виждате какви драми се случват – 1 хилядна не достигна нашите момичета от ансамбъла по художествена гимнастика да станат сребърни медалистки. Мисля, че го заслужаваха след всичко, което им се случи. Огромна трагедия с Цвети. След това трябваше да минат през вълна от критики и хейт заради решението на Илиана Раева и нейния екип да участват на Европейското първенство. Два месеца преди игрите този ансамбъл трябваше да се доизгради в движение, за да може да се синхронизира с новото попълнение. Трябва да сме малко по-обрани в емоциите си. Знам, че българинът силно люби и мрази, но в реакциите си трябва да сме малко по-балансирани.

Всички спортисти бяха подготвени. Някои нямаха шанс, на други стресът попречи да се реализират. Имаше и хора, които откровено се разхождаха и не защитиха по никакъв начини квотите и присъствието си в Рио де Жанейро. Имаше и такива, които се постараха, но това са им възможностите. Това е спорт и не бива да сме крайни и за всяко нещо да ги разпъваме на кръст. Трябва да си дадем реална сметка къде е икономиката на държавата ни, защото спортът е функция от нея. Къде стоим ние икономически на картата на света, за да искаме нашите спортисти да имат максимални резултати, каза Кралев.

Върху държавата и министерството също се изля хейт. С какво сме виновни ние? Нашата роля е да създадем нормативна уредба, да изградим спортна база и да осигурим средства за подготовка. Законът е готов, базата се реконструира и изгражда ежедневно, пари за подготовка сме осигурили предостатъчно на всички федерации, участващи на Игрите. Едните казват: дават 50 млн. лв., което са много пари, а другите – държавата не се грижи достатъчно за спорта. На обществото обаче трябва да е ясно, че парите за професионалния спорт идват от Българския спортен тотализатор, а не от данъците на хората. Бюджетът на Министерството на спорта е функция от икономиката на държавата.

Федерациите, които спечелиха олимпийските медали, получават и най-голям ресурс, защото работят най-добре. В спорта много хора са свикнали на принципа от всеки му според възможностите, на всекиго според потребностите. Комунизмът свърши. Вече всеки трябва да си заслужи парите. Който работи, ще получава повече средства от държавата, за да може да обърне внимание и на детско-юношеските школи, на обучението на треньорите и поддръжката на базите, каза Кралев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4086 |12.08.2016 Министър Кралев: Тествахме атлетите ни, до един бяха чисти . 0| 4122 |26.07.2016 Кралев: Отнемането на базите на ЦСКА е в интерес на държавата . 0| 4130 |25.07.2016 Красен Кралев: 51 наши спортисти ще се борят в 14 спорта на Олимпиадата . 0| 4450 |22.07.2016 Гълъбов: Големите играчи са в тежко състояние, само папата си е на мястото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads