Реклама / Ads
3| 5516 |12.12.2013 НОВИНИ

Кралски орден посмъртно за наш герой

.
Кралица Елизабет Втора награди посмъртно наш герой, спасил от удавяне дете на Острова, при което самият той загина. Българинът с британско граждансво, който загуби живота си на 26 май 2012 г., докато спасяваше момиче на плажа в Уест Уитъринг, получи Кралския Орден за храброст, съобщиха от британското посолство в София.
 

Признанието бе публикувано в списъка с Цивилни Награди за храброст на 12 декември 2013 г. Майката на Пламен Петков бе поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Трагедията станала пред очите на 32-годишният тогава българин, който се разхождал с приятелката си по плажа.
Те били привлечени от виковете за помощ на една майка. Дъщеричката й била повлечена навътре заедно с пояса, с който плувала в морето. Пламен реагирал пръв и веднага скочил във водата. Той достигнал бързо до детето и го извадил от пояса. Нашенецът държал детето над главата си, за да е над водата. Но в това време течението повлякло и младежа и той зазапочнал да губи сили. По-късно приятелката му успяла да го извади от водата, но българинът вече бил в безсъзнание. Пристигналите на мястото лекари не успели да го спасят.

Пламен и семейството му са от Стара Загора, но се преместили във Великобритания 7 години преди трагедията. Той имал британско гражданство и за последно работил като електротехник в сътънската фирма "Вулкан билдинг сървисиз". Живеел е близо до дома на майка си Антоанета (56 г.) в Сътън, графство Съри.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на смелост. Досега са наградени малко над 1000 носители.

Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни граждани. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.

Орденът е създаден на 20 юни 1974 г., за да замести Ордена за храброст на Британската Империя, Имперския Медал за храброст и Медала за храброст на Колониалната Полиция.

От 30 ноември 1977 г., Кралският Орден за Храброст се присъжда и посмъртно, съответно от тази дата замества и кралския Полицейски Медал за храброст.

Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, сподели: "Убеден съм, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на дете, най-вероятно безследно изчезнало в морето."

„Много съм горд, че Нейно Величество Кралицата награди г-н Петков с Ордена за Храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание", заяви британският посланик у нас, Н. Пр. Джонатан Алън. По думите му на плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. „Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот. Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая атестира за храбростта му, твърдейки, че за петте му години на тази позиция това е „най-безкористният жест", на който е ставал свидетел", добави дипломатът.

„Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почест и да сме благодарни, че съществуват хора като него. Пламен Петков е истински български герой! Обединеното Кралство почита неговото геройство и саможертва", подчерта посланик Алън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5239 |08.09.2013 Вигенин: Досега орден "Стара планина" е раздаван на килограм . 3| 13412 |04.08.2013 Рекорден брой плувци премериха сили в маратона „Галата – Варна” . 0| 6170 |18.05.2013 Посмъртно Чочо стана баща . 6| 7926 |08.01.2013 Орден "Стара планина" за Йордан Йовчев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads