Реклама / Ads
2| 4284 |15.12.2016 НОВИНИ

Красимир Янков: Aнтикорупционият закон подлага под съмнение спазването на правата и свободите на гражданите

.
Красимир Янков
„Подкрепяме законодателство, което регламентира работата на службите по противодействие на тероризма. Много от предложенията на левицата за изчистване на текстовете не бяха приети от мнозинството. Но дори и несъвършен, законът е необходим заради заплахата от радикализация и тероризъм. Необходима е системна работа, която е съобразена с върховенството на закона”.
 

Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков.

 

Депутатът от левицата Атанас Мерджанов подкрепи казаното и допълни, че вместо законът да дава допълнителни гаранции, както за сигурността, така и за правата на гражданите и  да се постигне доверие в работата на органите, той по-скоро внася съмнение за силно ограничаване на гражданските свободи и права.  

 

Красимир Янков коментира, че е притеснително желанието на управляващите да разширят правомощията на органите, без това да е получило обществена подкрепа.  „Включването на ръководството на прокуратурата в национален оперативен щаб със заповед на министър-председателя, възможността главният прокурор да е заявител на СРС в случаите, свързани с тероризъм- подлагат на съмнение принципа за разделение на властите и влизат в противоречие чл. 105 ал. 2 от Конституцията на Република България, където е казано : „ Министерски съвет осигурява обществения ред и националната сигурност...”, категоричен бе социалистът.

 

Красимир Янков обясни, че целта- ефективно разследване и наказателно преследване срещу извършителите на действия, свързани с радикализация и тероризъм, не бива да сваля доверието на гражданите в органите.  „Увеличаването на срока на прилагането на СРС също е дискусионно, най-вече при възможност за злоупотреба от страна за заявителите”, каза още той.   

 

По думите му срещу терористична дейност трябва да се изисква от органите прилагане на системни, едновременни, координирани и синхронизирани действия за превенция и  противодействие.  Според него, когато става въпрос за криминални случаи, съпроводени с насилие и застрашаващи  сигурността и живота на гражданите, трябва да се спазват принципите: откритост и прозрачност, гарантиране на правата и свободите на гражданите и съобразяване с международни норми. „Приетият антикорупционен закон подлага под съмнение спазването на тези принципи”, опасява се Янков. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4838 |14.12.2016 Депутатът Красимир Янков : Румен Радев да ревизира НСО . 2| 6276 |10.10.2016 Красимир Янков: Прокуратурата е независима, но прокурорите са живи хора . 8| 11217 |06.10.2016 Дянков: КТБ нямаше да избухне, ако Искров си вършеше работата и нямаше говорене . 2| 10259 |01.10.2016 Дянков: Борисов не е зависим от Цветанов, но от Цветанов зависи много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads