Реклама / Ads
1| 4915 |11.09.2019 НОВИНИ

Красимир Янков: ГЕРБ създават лични кметски преторианци

.
”Само преди година се опитахте да реализирате този закон и съвсем закономерно срещнахте отпор”, заяви депутатът Красимир Янков.Така той коментира спорния Закон за местното самоуправление и местната администрация
 

В навечерието на местните избори се мъчите да създадете допълнителни лостове за вечно въдворяване на властта си в общините, чрез лични кметски преторианци, подчерта той.

 

По думите му с предложените промени се създава предпоставка за възникване на силови структури под личното разпореждане на кметовете, за налагане с репресивни методи на властовия им капацитет.

 

Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков как би привел в изпълнение този закон, притеснен е Янков. Зад този закон се прикрива и неспособността да се изпълни предизборното обещание на управляващите за постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, гневи се депутатът от левицата.

 

Янков е на мнение, че с него се демонстрира и поредно оттегляне на държавата от функциите й за обезпечаване на сигурността и обществения ред чрез МВР. Този закон ще постави личността на кмета над закона, защото как си представяте примерно, представител на тази структура в ролята на санкциониращ неправилно паркирал кмет, на когото всъщност е пряко подчинен, коментира социалистът.

 

Не ми се мисли дори каква ще е ролята на тези структури по време на избори, предвид и преобладаващото наличие на кметове от две политически сили, всяка със своята специфика на властови параметри, заяви Красимир Янков.

 

"Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена структура във второ МВР - имам предвид Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.


Опитахте и през "Закона за частната охранителна дейност" да създадете особен подход за осигуряване обществения ред и сигурност в страната, който всъщност щеше да ни върне в средата на 90-те години - така нареченото мутренско охранителни време", продължи с критиките червеният депутат. На това поставиха край заседателите от пленума на ВАС, обявявайки текстове от "Закона за частна охранителна дейност" като противоречащи на Конституцията, припомни Янков."


Сега отново правите опит да създадете частно-кметски силови структури, за сметка на общинските бюджети, но чрез друг закон", предположи червеният депутат.

 

Категорично съм против този закон, подчерта той. Той е пореден етап от плана ви за намаляване на капацитета на МВР, до пълното му обезличаване, чрез трансформация на дейностите и отговорностите му към параструктури и частни формирования, смята Янков.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6173 |10.09.2019 Служители на съветника от ГЕРБ са против волята си на контрапротеста в подкрепа на Гешев . 5| 4594 |09.09.2019 ГЕРБ-София: Фандъкова няма да излиза в отпуск . 9| 4554 |09.09.2019 Още две партии подкрепят ГЕРБ на изборите . 11| 6964 |08.09.2019 Красимир Янков: Не му е работа на Борисов да дава съвети за Манолова, страх го е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads