Реклама / Ads
5| 4993 |02.08.2013 НОВИНИ

Красимир Янков: Да се проверят действията и бездействията на В. Николов и М. Андонов

.
АЕЦ „Козлодуй“, като емблема на развитието на България в сферата на енергетиката, е това, което ни кара да бъдем горди, че сме част от семейството на ядрените страни. Причините довели до това състояние на централата са комплексни.
 

Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика, от парламентарната трибуна по темата за ядрената енергия по време на дебатите в НС. На първо място той постави това, което зависи от изпълнителната и законодателната власт - промени в нормативната уредба в периода на управление на централата на кабинета "Борисов". Той добави и че е изключително затруднено стартирането на процедури по Закона за обществените поръчки, поради непрекъснато променящи се правила от БЕХ в периода 2009-2013г, при които възложител е ядрената централа и всички енергийни дружества. За този период следва да се иска разрешение за стартиране на процедури, сключване на договори от БЕХ, като това разрешение е с неоправдано забавяне.
 

Красимир Янков обясни, че АЕЦ „Козлодуй“ е с влошени финасово-икономически показатели, ограничен паричен ресурс, над 350 млн.лв. вземания от НЕК ЕАД, над 260 млн. дължим дивидент. Според него има сериозно изоставане при изпълнение на стратегическите проекти, които са с висока обществена значимост, а именно продължаване срока на експлоатация и увеличаване топлинната мощност на блоковете до 104% и неизпълнение на инвестиционна и ремонтна програма. "Рязко e  свален прагът, при които възложителите следва да искат разрешение за стартиране на процедури и сключване на договори от БЕХ ЕАД”, каза той. Янков добави, че има неоправдано забавяне и даде пример, че срокът за стартиране на привеждане на Отчета за анализ на безопасността (ОАБ) в съответствие с актуалното състояние на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй е 10 месеца. Срокът за разрешение за стартиране на актуализация на анализите на БОК на блокове 5 и 6 на "АЕЦ Козлодуй" с отчитане на новите касети тип ВВЕР 1000, отново е 10 месеца, а за Доставка на нов статор, извършване на реконструкция на ротора на генератор тип ТВВ-1000-4 УЗ и реконструкция на възбудител БВД-4600-1500 УЗ за осигуряване на работа на 1100MW - 6 месеца.
 

"Сключвани са договори с авансови плащания над 40% при установена практика за предоставяне на аванси само в изключителни случаи и то само до 10% от стойността на договорите. Допълнено с драстичното неизпълнение на инвестиционната програма за 2012 година в размер на 39 млн. лв., при планирани 135 млн. лв. доведе до изместване на графиците и сериозно компрометиране реализацията на проекта за повишаване на топлинната мощност на блоковете до 104% и проекта за продължаване на срока на експлоатация на блоковете", посочи депутатът. "Като добавим и нецелесъобразни и неефективни организационни и кадрови промени, по моя информация,  в момента прокуратурата работи по случаи, свързани със сключени договори при наличие на конфликт на интереси, но на този етап не може да бъде предоставена конкретна информация", поясни той.
 

"Призовавам министерството на и компетентните органи да направи проверки за целесъобразност и законосъобразност на действията и бездействията на Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и Михаил Андонов, бивш изп.директор на БЕХ, по отношение оперативни решения на лицата и при провеждане на обществени поръчки, на които възложител е АЕЦ „Козлодуй“, както и другите енегрийни дружества. Също така проверката да касае по чие разпореждане и дали има по-високопоставени служители от изпълнителната власт, които могат да бъдат класифицирани като подстрекатели, подбудители или съучастници.  Хората трябва да знаят истината за управлението на страната за периода 2009-2013, периода на управлението на Бойко Борисов", заключи Красимир Янков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5472 |25.06.2013 Красимир Ципов: БСП и ДПС ще върнат изборния туризъм . 18| 8937 |30.04.2013 Красимир Велчев: Компроматите целят намаляване на избирателната активност . 5| 4988 |13.03.2013 Наследникът на Дянков: Ръст до 1,5% на икономиката до края на годината . 65| 5797 |11.03.2013 Дянков: Ден за ден се борихме срещу фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads