Реклама / Ads
4| 4071 |16.10.2019 НОВИНИ

Красимир Каракачанов: Турция ще продължи с тази леко разкрачена позиция

.
Красимир Каракачанов
Не очаквам ЕС да вземе много твърда позиция спрямо Турция заради икономическите интереси и инвестиции, които няма да рискуват, и ще продължават с тази леко разкрачена позиция. Това каза военният министър Красимир Каракачанов пред журналисти.
 

По думите му истинската опасност от конфликта в Сирия не е толкова, че оттам могат да тръгнат бежанци, тъй като няма как да тръгнат към Турция. Кордонът на турската армия, вижте границата – тази 30-километрова зона е от граница до граница, тоест 400 километра. Бежанците, които бягат в момента – кюрди, които бягат от бойните действия, се насочват или към Ирак, или към Сирия. Те няма как да преминат на турска територия, през турската армия и оттам да тръгнат към България, добави той. Каракачанов посочи, че истинската опасност се крие в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите.

 

Ако тези хора бъдат освободени, има две възможности: или да се омешат групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вариант е да възобновят бойните действия срещу сирийската държава. И тогава целият конфликт да ескалира отначало. Тогава вече става отново много неприятна ситуация, каза още той.

От думите му стана ясно, че българската позиция трябва да е балансирана по отношение на санкции спрямо Турция и много твърда на самата граница.

 

Каракачанов посочи още, че българската армия е в готовност да подпомага Гранична полиция. Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем да го свършим. Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки. Не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят, заяви Каракачанов, като добави, че поведението на границата трябва да е твърдо и да не се допуска преминаването ѝ.

 

 Каракачанов определи като заяждане думите на президента, че състоянието на футбола е като на държавата. Той каза също, че са необходими по-строги мерки срещу футболното хулиганство.

 

"Как да го коментирам - като заяждане. Като беше правителството на Сергей Станишев футболът по-хубав ли беше? Като беше на Орешарски? Почнем ли да вкарваме в спорта политика и почнем ли да се драпаме на тази основа не е добре. Нацистките прояви и всякакви вандалски прояви как да бъдат коментирани, могат само да бъдат осъждани. Като си отишъл на стадиона за какво отиваш там - да гледаш мач, като знаеш, че някои прояви ще доведат до санкции на отбора който подкрепяш защо го правиш?", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4380 |15.10.2019 Борисов: Военната операция в Сирия трябва да спре, при санкции срещу Турция губим милиарди . 3| 3631 |15.10.2019 Заради офанзивата в Сирия САЩ налагат санкции на Турция . 5| 4203 |14.10.2019 Борисов назначи заседание на Съвета по сигурността заради нахлуването на Турция в Северна Сирия . 12| 4065 |14.10.2019 Плевнелиев сезира ЕК за Турция и „Фолксваген“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads