Реклама / Ads
11| 3713 |23.12.2020 НОВИНИ

Красимир Вълчев: Не можем да сме крайни хуманисти. Ще има загуби за бъдещето

.
Красимир Вълчев
Всяка среда на взаимодействие малко или много допринася. Училищата са многочислена среда на многочасово взаимодействие, но не можем да преустановим с месеци учебния процес. Затваряме когато е необходимо, отваряме - когато е разумно. Животът на децата, родителите и учителите е важен, но не можем да сме крайни хуманисти. Ще има загуби за бъдещето. Не може онлайн обучението да е пълноценен заместител.
 

Това заяви пред bTV образователният министър Красимир Вълчев.

 

Думите му идват, след като миналата седмица бе обявено отхлабване на част от мерките. ФрогНюз припомня, че от 4ти януари децата от I до IV клас ще се върнат обратно към присъствената форма на обучение. Още по време на брифинга просветният министър посочи, че средата не е основен виновник за пренасяне на заразата, а дистанционното обучение е пагубно.

 

"Всеки 80-ти гражданин на България е учител. До този момент по наши данни 66 са починалите вследствие на COVID-19 преподаватели. Но училищаат и децата не са тази среда, която допринася толкова за разпространението", посочи Вълчев и допълни, че ще се действа според ситуацията.

 

Данните ще бъдат анализирани всяка седмица и ако бъде регистриран новият по-заразен щам, ще се помисли как да се процедира.

 

"Имаме намаляващ натиск върху здравната система, но за съжаление тези мерки са крехки. Ще анализираме данните седмица за седмица. Вероятно ще позволим някои дейности, които не могат да се случат в електронна среда като някои изпити и практики. Ако има нов щам, ще се реагира съгласно ситуацията", посочи още Вълчев.

 

Той заяви, че маски в клас за най-малките деца ще се слагат по преценка на всяко учебно заведение.

 

Просветният министър посочи още, че могат да бъдат организирани изпити, които да са достатъчно безопасни.

 

Не се обмисля засега промяна в сроковете за НВО и ДЗИ - вътрешното оценяване и държавните зрелостни изпити. Вълчев е убеден, че пролетта здравната ситуация ще е различна от една страна, а и миналата година структурата е доказала, че може да провежда изпити в безопасна среда.

 

Ако ситуацията е много сложна, може да няма матури и външно оценяване, стана ясно от думите на министъра.

 

Не сме изключили възможността да удължим с още малко учебната година, каза още Вълчев.

 

В предварителните проучвания 20% от учителите са заявили, че ще се ваксинират. Под 15% категорично са заявили, че няма да се ваксинират, а най-голяма част от преподавателите искат да изчакат и получат повече информация за ваксината, посочи още Вълчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3767 |22.12.2020 Николай Милчев: Ама не съм и сляп, да не виждам, че се правим на бабаити пред македонците, защото пред други не можем . 0| 3185 |11.12.2020 Даниел Вълчев: Борисов се превърна в шофьор на нелегално такси . 22| 4645 |09.12.2020 Експерт: Данните не показват, че можем да смекчим мерките . 7| 4026 |30.11.2020 Красимир Вълчев: Между 35 и 40 хил. деца са извън онлайн обучението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads