Реклама / Ads
1| 7579 |01.06.2008 НОВИНИ

Красотата в разказа "Шибил" тества зрелостниците на матура

.
"Красотата и любовта в разказа "Шибил" на Й. Йовков е темата за съчинението или есето, която се падна на първите задължителни матури. Йовков е нож с две остриета, но тестът ще компенсира, защото очаквано не е бил особено труден.
 

41 въпроса от вариант 2 решаваха зрелостниците днес на първата задължителна матура по български език и литература. Въпросите не са били с извънредна трудност, коментираха наизлезли след 4-те часа писане абитуренти. Сутринта в софийските училища беше спокойно, зрелостниците прииждаха хладнокръвно, убедени, че ще се справят, но и поуспокоени допълнително от слуховете, че като на първи випуск, ще им е най-лесно. Така и се оказа, въпросите не са били от най-трудните, самият министър на образованието и науката Даниел Вълчев обяви, че се е справил безпроблемно с теста. Frognews.bg напомня, че Вълчев има афинитет към тестовете и редовно се подлага на такива по време на изпитните сесии - досега решаваше седмокласните, но вече очевидно е преминал и към горния курс.

yordan_yovkov.jpgПоследната задача от матурата изисква разсъждение по поставен литературен проблем. Учениците трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе, а целта е да демонстрират умение за създаване на цялостен и завършен текст, за формулиране на теза и за изграждане на аргументация. Темата беше "Красотата и любовта в разказа "Шибил" на Йордан Йовков". По правило зрелостниците харесват Йовков, но същевременно е добре известно, че писането върху произведенията на класика не е толкова лесно, защото трябва добре да се владее образния му свят и естетическите му идеи. И тук обаче се предполага, че абитурентите ще получат известeн бонус, изразяващ се в леко снижаване на критериите, за да изкласят почти всички.

След 14 часа на сайта на МОН ще излязат и верните отговори, а родителите започнаха да стискат палци сайтът да не блокира, както често се случва, когато го атакуват хиляди.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6537 |01.06.2008 Прекъснаха „Неделя 150" на най-интересното . 0| 4806 |01.06.2008 Престрелки и ранени по време на изборите в Македония . 4| 9638 |01.06.2008 Президентски съветник обяви политическата корупция за враг №1 . 9| 5658 |31.05.2008 Станишев ще спира купуването на гласове в Сандански

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads