Реклама / Ads
3| 5182 |03.03.2008 НОВИНИ

Кремъл с нов господар; в САЩ критикуват руския вот

.
Президентът, а не премиерът ще определя външната политика на Русия, зарече се новият господар на Кремъл Дмитрий Медведев, избран при абсолютен рекорд с над 50 млн гласа.
 

Първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев победи на президентските избори в Русия със 70,11 % от гласовете на избирателите.

За Медведев са гласували над 50 милиона от 108-те милиона руски гражданаи с право на глас. Това е абсолютен рекорд за президентски избори в Русия, според ИТАР-ТАСС. Предишният рекорд беше поставен от Владимир Путин през 2004 г., когато за него гласуваха над 49,5 милиона избиратели.

На второ място остана лидерът на Комунистическата партия на Руската Федерация Генадий Зюганов с 17,84 %, трети е лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия  Владимир Жириновски с 9,43%, а четвърти с 1,28% се нарежда лидерът на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов. Жириновски и Зюганов обявиха, че не признават резултатите, тъй като имало много нередности около изборния процес. И двамата възнамеряват да търсят правата си в съда.

Новият господар на Кремъл Дмитрий Медведев в течение на два месеца ще определи „контурите на изпълнителната власт“ и ще реформира президентската администрация. Президентските пълномощия няма да бъдат съкратени, а Русия ще продължи да следва курса на Путин. medvedev_putin.jpg

Встъпването в длъжност на новия руски президент ще се състои на 7 май, след което правителството ще подаде оставка и ще се състави ново. Дотогава Дмитрий Медведев обеща да състави правителство заедно с Владимир Путин и да сформира нов състав на президентската администрация – двата основни източника на власт в Русия.

Новоизбраният президент обяви, че вече президентът, а не премиерът ще определя външната политика. В САЩ обявиха, че ще коментират изборите, когато бъдат обявени окончателните резултати, но и двамата кандидати за президент на демократите Хилъри Клинтън и Барак Обама разкритикуваха вота като недемократичен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4639 |03.03.2008 П. Мутафчиев: Ще подам оставка, ако имам вина . 2| 5446 |02.03.2008 Шест от жертвите на пожара във влака вече са разпознати . 5| 5126 |01.03.2008 Бил Клинтън напуска Хилъри, ако тя не стане президент . 9| 5124 |01.03.2008 Ранените в жп катастрофата са живи, виновни още няма, идентифицират изгорелите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads