Реклама / Ads
12| 4891 |24.08.2010 НОВИНИ

“Кремиковци” - най-голямата имотна сделка

.
7755 декара индустриален имот само на 17 км разстояние от идеалния център на София - храм-паметника “Св. Александър Невски”. Така изглежда най-голямата имотна сделка в България.
 

Тя е за производствената площадка на “Кремиковци” и търгът за нея е насрочен за 13 септември. Остава да се появят кандидати. По размери теренът на комбината е по-голям дори от град като Севлиево. Парцелът в Североизточна София е освободен от задължения към държавата, а новият собственик ще може да строи каквото му душа иска - нови модерни производства, офиси или жилища. Само земята под комбината е оценена на 135 млн. лв. или 8,9 евро на кв. метър. Но за жалост (или радост) на инвеститорите, те ще трябва да платят и за вехтите сгради, огромните машини, оборудването, складовите наличности, доменните пещи и феросплавния завод. Оценени са на 430,5 млн. лв. Така наддаването след три седмици ще започне от кота 565,5 млн. лв. Най-висока е цената на две машини за непрекъснато леене на стомана - всяка по 24,7 млн. лв. Обект на сделката са и 23 локомотива, всеки оценен на 60 хил. лв., и 158 товарни вагона по 12 хил. лв. за брой.

Най-големият имот на тезгяха

Дни преди датата на търга за “Кремиковци” - 13 септември, кабинетът на синдика Цветан Банков е като гара разпределителна. “Отворено е за всеки, който иска да направи оглед. И вие да дойдете, ще ви разведем из завода, обещава гостоприемно синдикът. Разкарваме ги нагоре-надолу, отговаряме на въпроси. Гледаме само някой да не се изгуби из лабиринтите на комбината, казва Банков и не лъже. “Кремиковци” е голямо животно! Съгледвачите са много. Но поне засега никой не се е легитимирал като представител нанякоя голяма компания. Инвеститорският интерес се пази в дълбока тайна. Сигурно е обаче, че по офертата работят мощни екипи от специалисти.

Продажбата на имот с мащабите на “Кремиковци” е събитие. Не всеки ден на тезгяха се слагат толкова много и разнообразни активи. Според експерти това е един от най-големите обекти, които се предлагат в момента в Европа. Списъкът, в който са изредени всички активи, е 1108 страници. В тях като в безкраен поменик се нижат производствени халета и складове, тръбопроводи и кранове, водопроводи, канали, филтри. Описани са дори шахтите и външните клозети. “Кремиковци” има четири гари, 548 вагона и цяла дузина локомотиви, ТЕЦ и завод за технически газове. С цена е всичко - от доменните пещи до последната бургия и отвертка. 30 млн. лв. например струва Първа доменна, на 12 млн. лв. е оценена Трета доменна. По 12 хил. лв. са товарните вагони, по 60 хил. лв. - локомотивите.

Кредиторите са решили да се оценява поотделно всеки актив. Производствените мощности се продават накуп. Стартовата цена в търга, който ще е с тайно наддаване, е 565 517 510 млн. лв. Според някои тя е ниска, защото само земята струва много повече. Други смятат точно обратното. Каква е истината ще покаже самият търг. Ако имотът се продава евтино, ще се извие опашка от купувачи, които ще вдигнат цената поне 3 пъти. Ако е висока, няма да дойде никой. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 9367 |24.03.2010 БСП: Приятелката на Бойко - най-голямата антикризисна мярка . 4| 4815 |05.01.2010 БСП искат от Борисов яснота по сделката с винетките . 8| 5196 |24.09.2009 Проверка на сделката по дълга, който плащаме, поискаха от ДСБ . 3| 5407 |01.09.2009 Проверяват скандалната сделка с летище Търговище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads